2017. szeptember 3., vasárnap

VADÁSZNI KELL A TANÁROKRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.09.03.


Balog Zoltán miniszter pár nappal ezelőtti, szokásosan mosolygós-optimista nyilatkozata ellenére, miszerint Magyarország költi a legtöbbet oktatásra Európában, mintha a valóság kissé lustán követné az elhangzottakat.

Igaz, ő az intézmények felújításáról beszélt. Kérdés, lesz-e bennük kit és kinek tanítani, ugyanis Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondása szerint több iskola jelentős tanárhiánnyal indult a tanévnek. Ezek közül is legnehezebb ott, ahol az elsősöknek nincs tanítójuk.

A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy már nemcsak az ismerősökön keresztül próbálják orvosolni, hanem a Facebookon, Jófogáson, Vaterán, más közösségi oldalakon, mindenféle szóba jöhető felületen vadásznak pedagógusra az iskolák – szinte nincs olyan tantárgy, melyet ne érintene a munkaerőhiány.

A Vaterán, az „oktatás-tudomány” kategóriában jelenleg 1308 álláshirdetés található, a Jófogáson is több mint száz. A pedagógusi állásokat hivatalosan, a közigazgatási állásportálon is meg kell hirdetni.

A „tanár” szóra keresve 237, a „tanító” kifejezésre 74, „óvodapedagógusra”48 álláshirdetést dobott ki a rendszer Budapesten. Ha országosan keresünk, 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi állás található, írja az Eduline, hozzátéve: több hirdetést szeptember 1-jén adtak fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.