2017. szeptember 4., hétfő

VAJDA MIHÁLY FILOZÓFUS VISSZAADTA A PROFESSOR EMERITUS CÍMÉT A DEBRECENI EGYETEMNEK, AMIÉRT DÍSZPOLGÁRRÁ AVATTÁK PUTYINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.04.


Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője, Lukács-tanítvány, akit 1973-ban politikai nézetei miatt tiltottak el az egyetemi oktatástól, a facebookon jelentette be, Putyin díszpolgári címe miatt visszaadja professor emeritus címét a Debreceni Egyetemnek.

A professor emeritus címet egyetemi oktatóknak adományozzák a nyugdíjazás mellett, ez akkár pénzbeli illetménnyel is járhat, illetve a professzor nyugdíjazás után is taníthat, illetve részt vehet az egyetem döntéseiben, mint állományban lévő tanártársai is.

Vajda Mihály a kortárs magyar filozófia és a magyar filozófiatörténet fontos alakja, a totalitárius rendszerek egyik legfontosabb kutatója. 1990-től, rehabilitációja után lett a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője, amit 2009-ig vezetett. 2000-ben a Tudományos Akadémia Filozófiai bizottságának elnökévé választották, 2005 és 2009 között az akadémia Filozófiai Kutatóintézetét vezette. 2007 óta a Tudományos Akadémia rendes tagja.

1998-ban megkapta a Széchényi-díjat a magyar tudomány egyik legfontosabb kitüntetését.

Vajda 2010-ben célpontja volt a kormánypárt médiája által filozófusok ellen indított lejárató kampánynak.

Mai facebook-posztjában azzal indokolja a cím visszaadását, hogy nem akar fenntartani egy olyan egyetemmel, aki Putyint kitünteti.

Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.“

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.