2017. szeptember 14., csütörtök

"VAN BENNEM KÉTELY, DE EMBERNEK KELL LENNI" - ESZTERGÁLYOSHORVÁTI: VIGYÁZAT, NYARALÓ MENEKÜLTEK!

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: KÖKÉNYESI GÁBOR
2017.09.14.


Nyolc menekült három faházban pihenne pár napot. Sima ügy. Lenne. De nem Magyarországon, ahol jó nagy hisztéria kerekedett abból, hogy nyaralást biztosítana néhány menekült családnak egy Balaton-közeli falu magántelkén a Migration Aid segélyszervezet. A körzet fideszes országgyűlési képviselője Soros-tervet emleget, a helyiek közül sokan félnek, a polgármester meg azt mondja: ő nem fél a fideszes retorzióktól.

Esztergályhorváti, a 463 lelkes, csendes falucska a Zalai-dombság Kis-Balaton melletti szegletében arról vált híressé a nyáron, hogy egy civil szervezet menekülteket szeretne itt nyaraltatni. Egy magántelken, a település határában. Az ügy országszerte nagyobb hullámokat vert, mint a községben.

Megérkezésünkkor a kocsma előtt két férfi éppen azon vitatkozik, mi lesz, ha „ezek” idejönnek. Egyikük karcos hangon állítja: ő ismeri a dolgokat. Mármint hogy „ezeket” Soros küldi, mert tönkre akarja tenni az országot. Nálunk jobban élnek, mint Amerikában, és erre féltékeny Soros. Ismerőse kevésbé nagy hangon kérdezi:

Ha ennyire jó az élet nálunk, akkor miért van az egészségügy ekkora bajban?
– A Soros miatt. Illetve nem. Gyurcsány a hibás – bányássza elő a régebbi szlogent, zavartságát leplezve belekortyol a sörébe. Társa lendületbe jön:
Ezt honnan veszed?
Látta a tévében. Jól is jön neki, hogy rám terelheti a szót:
– Maga meg minek jött ide?
Elmondom, az a hír járja, hogy a helybeliek tüntetésre készülnek a menekültek nyaraltatása ellen. Legalábbis ezt mondta a térség országgyűlési képviselője.
– Érdekes. Minket meg sem kérdezett – mondja, és felhörpinti maradék sörét. – Orsival beszélt? Ha ő nem tud róla, akkor nem is lesz itt semmi.

Orsi, akinek a tudta nélkül semmi sem történhet a faluban, nem más, mint Rékasi Csabáné, Esztergályhorváti független polgármestere. Gyüttmentnek számít, pedig már tizenhét éve él a faluban. Ő látja el a falugondnoki teendőket is. – Sem ez nem vagyok, sem az – feleli, amikor pártállását firtatom. – A balosoknak jobbos vagyok, a jobbosoknak balos. De én csak a faluért vagyok.
Megkérdezem, mit szól a menekültek nyaraltatásához meg a falubeliek tiltakozásához. – Van bennem kétely, de embernek kell lenni – mondja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.