2017. szeptember 3., vasárnap

VATTAFÁK, ELTŰNNEK A VATTAFÁK

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas
2017.09.02.


Nem tudják, hogy hány kanadai nyárfa van Budapesten, de a jobbikos Tokody Marcell javaslatára megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy “lecserélik”, vagyis kivágják mindet pár éven belül. RIP vattafák.

Augusztus 30-án 19 igennel és 2 tartózkodással döntött arról a Fővárosi Közgyűlés, hogy 2025-ig az összes kanadai nyárfát kivágják a köztereken. A helyükre majd új, másmilyen fákat ültetnek, de ugye egy kis csemete mérete és levegőtisztító hatása meg sem közelíti egy felnőtt fáét.

Az előterjesztést a jobbikos Tokody Marcell nyújtotta be a közgyűlésnek, de sem ő, sem az intézkedést megszavazó többi képviselő nem tudja, hogy hány kanadai nyár van Budapesten. Ugyanis nincs az egész városra kiterjedő fakataszter, ami nyilvántartaná, hogy hol milyen és mekkora fák vannak (Bécsben 2011 óta létezik ilyen “fanyilvántartás”, ráadásul online). Tokody el is ismerte a HVG-nek, hogy nem tudja, hány fát kell kivágni miatta, de a lap kérdésére “azzal vágott vissza, hogy ez olyan lenne, mintha a parlagfű irtása előtt is pontos felmérést kérnének termőhelyekről, ahelyett, hogy kitépnék.”

A hasonlat persze sántít, mert a kanadai nyárfa nem okoz allergiát, csak sokakat idegesít a nőivarú egyedei által tavasszal potyogtatott repítőszőrös toktermés. Ez az a fehér szösz, ami hóesésszerűen hullik az égből, megakad a hajunkban, ruhánkon, majd a földön vattaszőnyegként összetapad. Ezért hívják a kanadai nyárt vattafának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.