2017. október 6., péntek

A bátrak és tiszták pártja

PUPU BLOGJA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.10.05.


Olvasom itt-ott, és nem is először, hogy már 170 körül jár a bejegyzett pártok száma, és még további 230 vár még bejegyzésre. Mondjuk ebből a négyszázból lesz olyan 300, amely képes lesz listát állítani, és már dől is a lé. A Fidesz jól kitalálta, hogy hogyan ossza meg a lehetséges konkurenciát, állami pénz is van rá, pont annyi, amennyi kell (az állami nyomda is a csókosnak termel!), ámde nyilvánvalóan ennek így már semmi értelme nincsen.

Lelki szemeimmel látom, ahogyan a boldog várakozás lázában égő, szavazni vágyó választópolgár (honpolgárra ugyebár momentán nem szűkíthetjük a kört) belép a szavazóhelyiségbe, igazolja magát, izgatottan átveszi a céduláit és már lép is ki a szavazóhelyiségből. Muszáj mennie, ugyanis 1. csak a folyosón tudja teljes terjedelmében áttekinteni a papírtekercset; 2. ott van annyi hely, hogy ráfeküdjön és megtalálja azt a pártszerű képződményt, amelyet alkalmasnak ítél a bejelölésre (miszerint x) és 3. ott vannak kirakva a méretes szemetes edények, ahová az unott, belefáradt, megkeseredett polgár kidobhatja az egész rohadt makulatúrát a francba. Ha mégis a jelölés mellett dönt, akkor a következő helyiségbe kell mennie, ahol titkos szavazatát át kell adnia a vak szavazatgyűjtőknek, akik személyükben garantálják a szavazás titkosságát. Hogy kizárják a csalás lehetőségét ráülnek az átvett szavazócédulák halmaira, emiatt csak létrákon lehet feljutni hozzájuk, mert a nyomorultak már a plafon közelében üldögélnek.

Szóval a magyar választások lassan, de előre megjósolhatóan tartanak a kabaré világa felé. Nem csak a lebonyolítás módja válik közröhej tárgyává, de a választók maguk is lényegében besoroltattak a csinn-bumm cirkusz publikumának szintjére. Piciny, de talán nem elhanyagolható különbség, hogy míg az a közönség hajdanában a bumfordi Szamócán és Bruhaha Kelemenen kacagni méltóztatott, Bukfenc pedig mindent tudott, addig ez a mai bohócparádé nem nevettet, nem szórakoztat, inkább könnyeket csal a józan, felnőtt, felelősen gondolkodó magyar emberek szemébe. Baj van a bohócokkal és baj van a műsorral is, előbbiekre semmi szükség, utóbbiak nem ütik meg a mércét. És akkor még a tudjuk kiknek lejtő pályáról nem is beszéltünk. Hiszen megjósolható, hogy a lista legelején, otromba nagy betűkkel a Fidesz fog állni, hogy a fegyelmezett, jól felkészített szavazók még véletlenül se tévesszék el a sok név és logó között az egyedül színes narancsot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.