2017. október 13., péntek

A CIKK, AMIT ORBÁN VIKTORNAK ÉS CSÁNYI SÁNDORNAK EL KELL OLVASNIA

24.HU
Szerző: KELE JÁNOS
2017.10.13.


A magyar kormány hat éve milliárdokat költ a labdarúgásra. Eközben az aktuális vb-selejtezőn azzal szembesültünk: ennek egyelőre kevés az eredménye. A két legelkötelezettebb futballszurkoló figyelmébe ajánlunk egy országot, ahol a futballreform nem cél, hanem eszköz, ahol a vb-szereplés nem más, mint ifjúságpolitikai melléktermék, ahol a csoda hátterében tudatos tervezés és következetes munka áll.

2011 augusztusában az akkor még Egervári Sándor vezette magyar válogatott barátságos meccsen fogadta Izlandot. A találkozó nem mozgatta meg túlságosan a hazai közvéleményt, mindössze tízezer néző látogatott ki a Puskás Ferenc stadionba, ahol a mieink simán, 4-0-ra lelépték ellenfelüket. Az eredmény a papírformát mutatta: a világranglistán akkor 45. helyen álló magyar válogatottat jó pár polccal magasabban jegyezték, mint a rangsorban csupán 123. Izlandot.

Az erőviszonyok azóta kissé megfordultak. Az izlandiak előbb pótselejtezőt játszhattak a 2014-es világbajnokságért (Horvátország ellen buktak el), majd nem pusztán kvalifikálták magukat a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra – egyenes ágon, a hollandokat kiütve –, de ott többek között az angolokat legyőzve egészen a negyeddöntőig jutottak. Itt azonban nem állt meg a fejlődés, sőt: a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőit Horvátország és Ukrajna előtt csoportelsőként zárták, ezzel pedig történetük során először kijutottak a tornára.

Soha korábban nem volt még példa arra, hogy egy alig több mint 300 ezer lakosú ország válogatottja ekkora bravúrt hajtson végre. Izland mindennek köszönhetően jelenleg a 22. a FIFA-világranglistán, Magyarország az 59. 

Züllött fiatalokkal indult az egész

A magyar válogatott Svájc elleni zakója (5-2), majd a Feröer-szigetek elleni keddi győzelme (1-0), a csoport harmadik helye után egy szemszögből már megpróbáltuk bemutatni, egy olyan ország, ahol az összlakosság nagyjából annyi, mint ahány igazolt labdarúgó van Magyarországon, miként képes immár stabilan nálunk jobb, nemzetközi viszonylatban is elismerésre méltó eredményességet felmutatni...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.