2017. október 7., szombat

A FILM, AMI AZ ARABOKAT ÉS A ZSIDÓKAT IS FELHÚZTA


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.10.07.


Az idei torontói filmfesztiválon mutatták be Majszalún Hamud palesztin rendező filmjét, a Bar Bahar-t (angolul In between azaz Középen). Eddig elég nagyot szólt, bár sem tankok, sem kődobáló kisfiúk nincsenek benne. Egyetlenegy helyben készült arab film sem érdemelte még ki ugyanis, hogy Palesztinában külön fatwát, iszlám vallásos rendelkezést adjanak ki a megtekintése ellen, sőt 1948 óta ez az első fatwa lett Palesztinában. A három Tel-avivi arab lány a filmben ugyanis kosztümös büntetőjogász, leszbikus DJ, és a hidzsábot új lakótársai hatására eldobó falusi lány. A többségi zsidó társadalom megvetésével, kritikájával a film Izraelben váltott ki dühöt, a Tel-avivi arabok szabados, szekuláris életmódjának bemutatása pedig a fal muszlim oldalán okozott felháborodott jeleneteket, kivonulásokat váltott ki a mozikban, Izraelben pedig a filmben bemutatott zsidó rasszizmus miatt fújnak az alkotóra. Hogy sikerülhetett ennyire a társadalom elevenébe vágni?

Szex és Tel-Aviv

Talán a titok nyitja a rendező, Hamud személyes tapasztalata, amely az évtizedes konfliktus szinte sohasem emlegetett vakfoltján helyezhető el. Majszalún Hamud ugyanis palesztin kommunista szülők leányaként, Budapesten született, és Izrael határai között, a vallásosan muszlim galileai Umm-al-Fam arab faluban nőtt fel. Ennek a falunak a vezetője tiltotta be a közösségnek a filmet először.

Majszalún szerint a tiltó fatwa bizonyos szinten érthető volt. “A palesztin mozi még gyerekcipőben jár, így a műfajok között sem tudnak sokan különbséget tenni”- nyilatkozta a botrányról a rendező a BBC-nek - “Nagyon sokan azt hitték, hogy amit látnak az dokumentumfilm, a valóság, nem pedig fikció.”

Ez a film pedig olyan világgal szembesítheti a kemény elnyomásban és szigorúan konzervatív családokban élő palesztinokat, amellyel eddig keveset találkozhattak. Izrael Állam megalakulása után, 1948-tól a zsidó milicisták erőszakosan űzték ki az arabokat régi lakóhelyükről, és a véres háborúk, palesztin terrormerényletek és izraeli katonai csapások sorozata végül teljesen elszakította egymástól Palesztina arab- és zsidólakta részét. Maradt azonban a mai Izrael területén is mintegy 20 százaléknyi (több mint 1,6 millió) arab, izraeli állampolgárságú kisebbségi is. Közülük százezrek, főleg fiatalok a mai, gyors iramban modernizálódó izraeli nagyvárosok gettóiba vándoroltak munkáért, elhagyva még létező falvaikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.