2017. október 14., szombat

A FILMROVATTAL EGYÜTT A JÓZAN ÉSZ IS TÁVOZOTT AZ ORIGÓBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.10.14.


Tömény propagandába áztatott híg műkritika – nagyjából így lehet összegezni azt a cikket, ami miatt felállt Magyarország legjobb filmrovata. Amellett, hogy első körben fejet hajtunk az Origo újságírói előtt, akik (immár sokadikként) kiugrottak az egyre kézivezéreltebb szerkesztőségből, érdemes vetni néhány pillantást magára az ominózus cikkre is. Nem azért, mert annyira rossz (pedig de), hanem azért, mert sokat tanulhatunk belőle. Becsülettel végigolvastuk, hogy másnak már ne kelljen.

Kezdjük is rögtön a lényeggel: a cikk Bordács Bálint neve alatt fut (legalább nem névtelenül, mint ahogy az ellenzéket lejárató cikkekkel történik!), ő volt az Origo egyik nagy szeptemberi igazolása, egyenesen a belpolitikai rovatba repült a Fidelitas szerető kebléről, ahol ismertséget leginkább azzal szerzett, hogy résztvevője volt az ominózus „na, itt van a pénz, leszopsz ennyiért?” verekedésnek. Bordács korábbi újságírói munkásságáról nincsenek feljegyzések, és bár azt azért sejthetjük, hogy a belpolitikai rovatnak miért volt rá szüksége, filmkritikusi minőségében most debütált.

Nem érdemtelenül, feladatát ugyanis tökéletesen elvégezte.

A Kóla, popcorn és migránspropaganda című szöveg ugyanis minden, amit a Fidesz jelenlegi menekültpolitikájáról gondolunk. Végletekig egyszerű, panelekből építkező álszofisztikált írás, ami a lényeget úgy csomagolja be, hogy ugyan ordítóan kilóg belőle a lóláb, de legalább mindazok, akiket már amúgy sem kell meggyőzni semmiről, elégedetten bólogathatnak olvasás közben. A többieknek meg mindegy: nem nekik szánták ugyanis.

A cikket egyébként úgy hozta le az Origo, hogy arról a Filmklub rovat munkatársai nem tudtak. Közös felmondásuk indoklásaként közölték, hogy a cikk egyetlen betűjét sem tudják vállalni. Elég nagy szó ez, ugyanis összesen 13.486. karakterből áll a szöveg (plusz ugye a cím), ennyi karakterrel nem tudott közösséget vállalni Magyarország legjobb kultrovata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.