2017. október 31., kedd

A KATALÁN KÁOSZ

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.10.31.


Hát, kérem, ember legyen a talpán, aki átlátja, mi is zajlik Katalóniában: a legjobb anarchista-szürrealista hagyományok kerülnek elő a sifonérból, szerintem a katalánok értik legkevésbé, mi történik velük, de az mindenképpen zajlik, függetlenül az ő beleegyezésüktől. Egy dolog biztos: valószínűleg Madrid sem érti, mi ez az egész, és ez lehet szerencse is.

Mert ugye, a katalán függetlenséget először úgy kiáltották ki, hogy nem kiáltották ki, aztán mikor összeült a spanyol felsőház, akkor gyorsan mégis kikiáltották teljesen, hogy nehogy a megszületése előtt tiltsák be az önálló Katalóniát. Mert hát az mégis csúfság lett volna. Erre fel a madridi szenátus feloszlatta a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki, melyen azonban indulhatnak a most feloszlatott kormány tagjai is, ha akarnak és ha elment a szépeszük. Ugyanis a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte ellenük, ami az álmoskönyv szerint igen rossz kimenetelű főtárgyalást jelenthet, közügyek nyilvános gyakorlása esetén. De hát alig kell kivárni az elsőfokot, hogy eltiltsák a vádlottakat a közügyektől.

Mindezek következtében Barcelona utcáin és terein háromszázezer ember tüntetett annak érdekében, hogy Katalónia maradjon Spanyolhon része, valamint, hogy börtönözzék be a népszerű katalán elnököt, Carles Puigdemontot. Aki azonban ezt szombaton még nem tekintette komoly fenyegetésnek, ellenben tegnap délután kormányának tagjaival hősiesen Brüsszelbe menekült, és minden jel arra mutat, hogy politikai menedékjogot kér, legalábbis Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár vasárnap azt mondta, hogy Puigdemont politikai menedékjogot kaphatna Belgiumban, ha kérelmezné. Ő időközben a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) magas rangú vezetőivel tanácskozik. Vagy nem. Mindenesetre senki sem tud semmi biztosat.

Azt majdnem bizonyosan állíthatjuk, hogy autodafékra nem lehet számítani, de hát senki sem számíthat a spanyol inkvizícióra, ahogy John Cleese mondaná.

Na, most akkor ez micsoda?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.