2017. október 9., hétfő

A KOMMUNISTÁK VOLTAK A POPULISTÁK ELŐFUTÁRAI A GYŰLÖLETBESZÉDBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.09.


- A jobboldali populisták saját hatalmi bázisukat építik ki az általános gyűlölködéssel

- Orbánnal és visegrádiakkal akarja Merkelt revolverezni az osztrák szélsőségesek vezére

- A magyar kormányfő még a hívei közül is sokakat megdöbbentett, amikor nyugtázta az erőszakos fenyegetéseket Őcsényben


New York Times

Az elemzés „Oszd meg és hódíts!” címmel arra mutat rá, hogy a populista politikusok a gyűlöletre játszanak, közülük az amerikai elnök viszi el a pálmát. Akkor van elemében, amikor ki kell rohanni valaki ellen a Twitteren, ezt élvezi a legjobban. De megvan a politikai logikája, ha valakivel éppen összeakaszkodnak az olyan emberek, mint Orbán vagy Erdogan. Ugyanis fokozza az ország megosztottságát, a cél éppen az, hogy a megtámadottak visszagyűlöljenek. Aki a segítségükre siet, arról még inkább olyan kép alakul ki, mint amit a vezető választói tábora amúgy is megvet. A gyűlöletet már korábban is előszeretettel használták ki pl. a kommunizmusban, csak ott a tőkések ellen hergeltek vele.

A populisták mindig valamilyen tekintélyes figurát vesznek célba. A magyar kormányfő vagy a török elnök egészen magas szintre fejlesztette ezt az eszközt. Amikor éppen le voltak maradva a közvélemény kutatásokban, akkor radikalizáltak, amihez Magyarország esetében az EU-ellenesség jelentette az utat. De emellett folyamatosan sértegettek fontos személyiségeket, mert azt akarták elérni, hogy az ellenzék is átmenjen szélsőségesbe. Amikor ezt elérték, az mozgósította támogatóik kemény magját, valamint az ingadozó mérsékelteket. Az ellenszer az, hogy meg kell tanulni óvatosan megvívni a szópárbajt. Állást kell foglalni, de nem szabad versengeni az eszkalációs taktikában. Mert különben éppen az a kép kerekedik ki, amit a provokatőr szeretne. Természetesen, igen nehéz ilyenkor az önuralom, de ha valaki elveszti, akkor a győztesek valószínűleg az olyanok lesznek, mint Trump.

The Times

Az osztrák szélsőjobb vezére jelezte, hogy a vasárnapi választások után össze akar állni a visegrádi államokkal és így igyekszik elérni, hogy a német kancellár változtasson bevándorlásbarát politikáján. Strache, aki azt reméli, hogy a Szabadság párt a 2. helyen végez és ő ily módon megkapja az alkancellári tisztséget, azt tervezi, hogy a V4-ekkel együtt tüske lesz a köröm alatt Merkel számára, ezáltal a német vezetőt sikerül majd kibillenteni vezető szerepéből az unión belül. Mint mondta, jelezni kell Berlin számára, hogy nem minden helyes, amit javasol. Németországnak megértést kell tanúsítania a kisebb államok érdekei iránt is. Strache éppen ezért akar szövetkezni a négy közép-európai országgal, amelyet a brit konzervatív lap az unió fura csoportjának nevez. A politikus egyébként sértőnek találja Budapest és Varsó szemszögéből, hogy Brüsszel antidemokratikusnak minősítette a két kormány bizonyos reformjait. Az osztrák választatási kampányt amúgy végig a bevándorlás és a menekültek beilleszkedése uralta. Egyik nagy párt sem zárta ki, hogy koalícióra lép az FPÖ-vel. Ugyanakkor utóbbi vezetője most azzal vádolta meg az éllovas konzervatívok vezetőjét, Kurzot, hogy az sok ponton az ő programjukat veszi át...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.