2017. október 12., csütörtök

A LEÁNYGYERMEKEK VILÁGNAPJA VAN

MAGYAR NARANCS - ÉLET+MÓD
Szerző: narancs.hu
2017.10.12.


...2011-ben nyilvánította az ENSZ a Leánygermekek Nemzetközi Napjává október 11-ét. A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet a lányok jogarira a tanulmányok és más élethelyzetek terén. Olyan problémákra és azok megoldási lehetőségeire igyekeznek ezzel az eseménnyel fókuszálni, amelyek különösképpen a lány gyerekeket érintik hátrányosan, mint például a gyermekházasságok vagy a gyerekkorban kezdődő nőkkel szembeni elnyomás.

Jelenleg 1,1 milliárd a 18 éven aluli lánygyermekek száma a csaladhalo.hu adatai szerint, több mint felük Ázsiában, negyedük Afrikában él. A lányokkal szembeni elnyomás, a lányok oktatásbeli elkülönítése, oktatásból való kihagyása, a az ellenük elkövetett erőszak szempontjából épp ezek a legveszélyeztettebb térségek. A statisztikák szerint bár javulnak az arányok, s nyilván az évtizedekkel, évszázadokkal szembeni mintáktól eltérően ma már jóval kevesebb a kiskorúakra kényszerített házasságok száma, s többen vehetnek részt az oktatásban, de még így is 32 millió lány marad ki az általános iskolai oktatásból, 29 millió pedig a középfokú képzésből.

A Kettősmérce napokban megjelent cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern kori rabszolgaságnak is túlnyomó többségében nők és lánygyerekek esnek áldozatul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése