2017. október 18., szerda

A LEX-CEU MÓDOSÍTÁSA NEM MEGHÁTRÁLÁS, HANEM EGY ÚJABB TÁMADÁS ELŐKÉSZÍTÉSE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.10.17.




Több teória is kering arról, miért kezdményezte személyesen Orbán Viktor miniszterelnök a lex-CEU, épp általa rövidre szabott határidejeinek módosítást. Az biztos: valódi indok egy sincs a kapkodó törvénymódosításra.



Orbán Viktor nem módosította a lex-CEU-t:

– több tízezres tüntetések,
– a magyar oktatók tiltakozása,
– nemzetközi kutatók, Nobel-díjas tudósok,
– saját pártcsaládja, az Európai Néppárt,
– az Egyesült Államok kormánya és
– az Európai Bizottság kérésére, valamint
– a Velencei Bizottság állásfoglalása és
– az ügyben megindított kötelezettség-szegési eljárás miatt sem.

Akkor most hirtelen miért? Mi változott?

Lázár János korábban már elárulta: nem kell sóder, szó sincs itt mindenkire érvényes törvények betartásáról. Kizárólag amitt kezdték csuklóztatni a CEU-t, mert Soros Györgyöt kiállította ki a kormányzati propaganda- és hírgyár első számú közellenségnek.

Akkor tehát már nem ő a Sátán? Lekerülnek a plakátok, bezúzzák a konzultációs vicc-pamflettet?

Ugyan!

A helyzet valóban megváltozott a tavaszihoz képest: most a kormánynak és a parlamentnek kellene áldását adnia a CEU-ra. Ez pedig addig bizonyosan nem történik meg, amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

A hvg.hu-nak egy kormányzati tisztviselő azt súgta: azért módosítják a törvényt, hogy az ügy nehogy az EU bírósága elé kerüljön. Ezen a fórumon ugyanis nem szokott túl fényesen szerepelni a kormány. Ennek az érvelésnek azonban ellent mond Orbán, legutóbbi pervesztését követő nyilatkozata: bár a bíróság elkaszálta Magyarországot a kvótával kapcsolatban, az ítéletet nem tartja a kedves vezető érvényesnek saját magára. Ha egy ilyen ügyben simán semmibe vesz egy jogerős bírósági ítéletet, nehéz elképzelni, hogy a két-három év múlva megszülető CEU-ítélettől már előre tele csinálta volna a gatyáját.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy miután a kormány néhányszor keményen beletörölte a lábát saját törvényébe – minthogy hajlandó volt a helyi állam vezetőségével és nem az USA szövetségi kormányával megállapodásokat kötni –, lényegében minden kérdésben megegyezett a CEU kapcsán az illetékes New York állammal. A megállapodás szövege kész, már csak aláírásra és a magyar parlament ratifikálására vár. Ezzel párhuzamosan a CEU megállapodott egy helyi egyetemmel a New York-i kampusz létrehozásáról - ha a kormánytöbbség idehaza elfogadná az egyezményt, már másnap megköthetnék a kampuszról szóló megállapodást.

Magyarul: még a szűkös határidőkkel is képes volt a CEU az ellene született törvény által megszabott feltételeknek megfelelni. Most már kizárólag Orbán kormányán a sor, hogy maga is eleget tegyen saját törvényének. Ehhez persze egyáltalán nem fűlik a foga. Nem akarja Orbán saját aláírásával, utána pedig a kétharmaddal szentesíteni a CEU magyarországi működését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.