2017. október 17., kedd

A REJTÉLYES NÉMET, AKI ORBÁN OROSZ MANŐVEREIT EGYENGETI

444.HU
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2017.10.17.


2013 augusztusában volt Orbán Viktornak egy különösen fontos találkozója. Szergej Kirijenkót, az orosz atomenergia vállalat, a Roszatom vezetőjét fogadta Budapesten. Nem először találkoztak egymással, de ez volt talán az addigi legfontosabb megbeszélésük. Kormányzati források szerint ugyanis lényegében ekkor dőlt el, hogy a magyar kormány nemzetközi tender kiírása nélkül az oroszokra bízza a paksi atomerőmű bővítését.

Magyarország jövőjét pénzügyileg és külpolitikailag is évtizedekre meghatározó döntést a kormány teljes titokban hozta meg, és a Kirijenkóval folytatott 2013 augusztusi megbeszélésről sem közölt részleteket. Pedig volt a találkozónak egy olyan eleme, amely segít megérteni az orosz-magyar kapcsolatoknak és azon belül is a paksi bővítés alakulását.

A megbeszélés előkészítésében ugyanis szerepet játszott egy befolyásos német üzletember, Klaus Mangold. A 70-es éveiben járó Mangold évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog, és híres arról, hogy különösen jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnököt például személyesen ismeri a 90-es évek eleje óta.

A Direkt36 kutatásai azt mutatják, hogy a német sajtóban néha csak Mister Russlandnak, vagyis Mister Oroszországnak hívott Mangold több ponton feltűnt a paksi bővítés eddigi történetében. Nemcsak a kulcsfontosságú Orbán-Kirijenko találkozó összehozásában vett részt, hanem szerepe volt abban is, hogy a projekt elfogadhatóvá váljon az Európai Unió és a nyugati üzleti körök számára. Magyarországon a legközelebbi kapcsolata Lázár János, a paksi projektben szintén meghatározó szerepet játszó és jó német vállalati kapcsolatokkal rendelkező miniszter volt. Orbánnak is ő mutatta be Mangoldot, és összeköti őket közös szenvedélyük, a vadászat is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.