2017. október 18., szerda

A VILÁGON SENKI SEM VÁGYIK JOBBAN SZAKÉRTŐI KORMÁNYRA, MINT A MAGYAROK

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2017.10.17.



- A Pew Center gigakutatásából - nem túl meglepő módon - az derült ki, hogy a gazdagabb és demokratikusabb társadalmak jobban hisznek a demokráciában. 

- A magyaroknak mindössze 18 százaléka elkötelezett a képviseleti demokrácia mellett, ami messze a legdurvább szám Európában.

- Ha viszont alaposabban megnézzük az adatokat, kiderül, hogy az istenadta nép a klasszikus demokratikus formák helyett 

nem autoriter vezetést akar - hanem szakértői kormányt.

A nagy amerikai think-thank, a Pew Research Center 42 ezer embert kérdezett meg 38 országban a demokráciához való viszonyáról. A felmérés értékelésében azt írják, hogy az adataik között vannak biztató és aggasztó számok egyaránt: a vizsgált országok polgárainak nagy többsége a képviseleti demokráciát nagyon jó vagy jó politikai rendszernek tartja, ugyanakkor mindenhol jelentős kisebbséget alkotnak a nem demokratikus alternatívák hívei.

A jómódú országok, a stabil demokráciák polgárai sokkal pozitívabban ítélik meg a képviseleti demokráciát, miközben az antidemokratikus formák sok helyen népszerűbbek a kevésbé iskolázottak, a jobboldaliak és a demokrácia aktuális állapotával elégedetlen válaszadók között. A népképviselet másik alternatívájának, a közvetlen demokráciának (itt elsősorban a népszavazásokra gondolhatnak) szintén sok híve van világszerte, különösen a nyugati populisták körében - írja az elemzés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.