2017. október 4., szerda

A VILÁGSAJTÓNAK KEZD ELEGE LENNI AZ ORBÁN-FÉLE PARASZTVAKÍTÁSBÓL SOROS-ÜGYBEN (IS) - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.10.04.


- Soros-terv nincsen - mondják a nagy nemzetközi lapok, de ezt a magyar vezetés jobban tudja

- Hírek szerint ha a magyar kormány aláírja a New York Állammal kidolgozott egyezséget, akkor megmenekül a CEU

- A baloldal káosza jó kilátásokkal kecsegteti a Fideszt a választások előtt

FT

Magyarország a nemzeti konzultáció formájában fokozza a Soros elleni kampányt, Orbán Viktor a pénzember és az EU bírálatát állítja a hadjárat középpontjába a választások előtt,ez a fő mondandója a szavazók számára. A kiküldendő kérdőíveket azonban a bírálók hazugságnak és megalapozatlan összeesküvés-elméletnek minősítették, mivel az azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy a háttérből ő vezérli a puccsot, illetve navigálja a Bizottságot, éspedig annak érdekében évente legalább 1 millió bevándorló árassza el Európát. A kiszivárgott kérdőív 7 állítást tartalmaz a befektető ellen, annak korábbi kijelentéseire hivatkozva. Az állami tévé már reklámozza az akciót.

Soros ellenzi a kötelező áttelepítéseket, magyar részről mégis úgy állítják be az Európai Tanács kvótadöntését, hogy az a feltételezett Soros-terv kulcseleme. A miniszterelnök azt hajtogatja, hogy az unió vezető tisztségviselői az üzletember kezéből esznek. Soros szóvivője ellenben azt mondja, hogy a kampány hazugságokra épül, nem létezik olyan globális összeesküvés Magyarország ellen, amelyet a befektető irányítana. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Orbán-kabinet átszámítva több mint 3 millió dollárból rájátszik a félelemre és a gyűlöletre, így próbálja manipulálni a szavazópolgárokat. A Human Rights Watch a nemzeti konzultációt hivatalos gyűlöletkampánynak minősítette, amely várhatóan csak gerjeszti az idegenellenes érzéseket. Egyébként a legújabb közvélemény kutatás szerint a Fidesz 55 %-kal vezet a határozott pártválasztók körében. Csaknem 30 %-kal veri a Jobbikot.

FAZ

A lap „Hét kérdés, egy válasz” címmel arról ír, hogy a magyar kormány már megint újabb politikai párbeszédet kezd a néppel, ezúttal az ún. Soros-tervről. Fél évvel a választások előtt Orbán Viktor arra készül, hogy megvédje pozícióját. Miközben a kormány megindította a kampányt, hogy mozgósítsa híveit, a szocialista kihívó, Botka László bedobta a törülközőt. Kudarcot vallott a kísérlete, hogy egyesítse a balliberális pártokat, ugyanakkor távol tartsa Gyurcsányt. Ami Sorost illeti, a hatalom úgy állítja be, hogy az üzletember az általa segített NGO-k közreműködésével, illetve részben az EU-ra gyakorolt állítólagos befolyását meglovagolva igyekszik érvényesíteni az akaratát az olyan nemzetállamokkal szemben, mint Magyarország. Az Open Society Alapítvány vitatja az állítást. A hadjáratnak nincs törvényi alapja, és jogilag nem is kötelez semmire, ám közpénzekből finanszírozzák, ahogyan már a hasonló, korábbi akciókat is.

Kovács Zoltán azt mondja, a módszert az ellenzék is alkalmazhatja. Hozzáteszi, lehet az eljárásmódot populistának is minősíteni, de a kabinet büszke arra, hogy beszél a lakossággal. Ugyanakkor utal arra, hogy az unió a 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott roma stratégia ügyében nem az eredeti tervnek megfelelően jár el, hanem azt valósítja meg, amit Soros indított el a saját szervezetein keresztül. Goran Buldioski, a milliárdos európai alapjának igazgatója azt hangsúlyozza, hogy nincs sem átfogó Soros-terv a migráció ügyében, sem globális összeesküvés Magyarország ellen. Az Orbán-kormány egy sor idézetet használ a befektetőtől, kiragadva azokat az összefüggéseikből. Azon kívül rámutatott, nincs hálózat, hogy az indítványokat valóra váltsák. Az alapítvány részéről semmi történt azzal kapcsolatban, amit Soros 2015-ben felvetett, az a nemzeti, illetve európai intézményekre tartozik. Egyébiránt az alap által Magyarországon szétosztott pénzekből csupán 10 %-ot fordítanak a menekültekkel összefüggő célokra. Az az állítás pedig, miszerint az unió Soros parancsára járna el, az európai intézmények alábecsülését jelenti. Mert az igaz, hogy időnként az üzletember is felbukkan Brüsszelben, de ugyanígy van ezzel sok száz érdekképviselő, illetve tanácsadó is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.