2017. október 17., kedd

AGGÓDIK AZ EU AZ ÚJ OSZTRÁK VEZETÉS MIATT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.17.


Újabb győzelmeket aratnak Európában a populista pártok – írja az AP hírügynökség, amelynek az ausztriai és az alsó-szászországi választások kimeneteléről szóló elemzését a New York Times ismerteti.

Az amerikai napilap emlékeztet, hogy a jobboldali populisták pártja Ausztriában az országos választáson a második helyen végzett, a szóban forgó német tartományban pedig bejutott a tartományi parlamentbe, ami további nyomás alá helyezi a hagyományos, fősodratú konzervatív pártokat, hogy lépjenek fel keményebben a migráció ellen.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője betolakodóknak nevezte a szíriai, iraki és afganisztáni harcok elől menekülőket, Sebastian Kurz, a centrista Néppárt elnöke pedig, hogy a választóknak kedvébe járjon, átvette a Szabadságpárt álláspontját a bevándorlással kapcsolatban. Korábban ez elutasítást válthatott volna ki Európában, ezúttal azonban kevés bírálat hangzott el.

Németországban, ahol a nacionalista Alternatíva a múlt hónapban tartott Bundestag-választáson az ország harmadik legerősebb pártja lett, most pedig Alsó-Szászországban bejutott a tartományi parlamentbe, Angela Merkel kancellár igyekszik kisebbíteni a jobboldali veszélyt, ám mégis beleegyezett a bajor CSU követelésére abba, hogy határozzanak meg felső határt az évente befogadható menekültek számát illetően.

A New York Times által közölt elemzés az ausztriai és a németországi tapasztalatok alapján úgy véli: ha a bevándorlás kérdése válik a központi kampánytémává, akkor az jobbra tolja az egész politikai mezőnyt. 

Felhívja a figyelmet arra is, hogy Franciaországban, miután az elnökválasztási kampány hangnemét erősen meghatározta a szélsőjobboldali Marine Le Pen, az elnökké választott Emmanuel Macron is azonosult Le Pen programjának azon pontjával, hogy keményebb határellenőrzést kell bevezetni.

Hollandiában – folytatódik az európai politikai tájkép áttekintése – Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja a második helyen végzett a márciusi választásokon, és bár a fősodor pártjai elutasítják a vele való együttműködést, a négypárti koalíciós megállapodás tartalmaz a bevándorlást korlátozó elemeket, így például a menekülteknek kiadott lakhatási engedély érvényességének a lerövidítését.

Olaszországban Paolo Gentiloni demokrata párti kormánya kikényszerítette azt az új stratégiát, amelynek értelmében a líbiai kormány - az ottani milíciákat de facto rendőrségként felhasználva – lecsap az embercsempészekre, és ennek köszönhetően csökkent az újonnan érkező menekültek száma Itáliában, ahol tavasszal választások várhatók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.