2017. október 16., hétfő

ANDOR LÁSZLÓ: A PROBLÉMÁINKAT MAGYARORSZÁGON KELL MEGOLDANI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2017.10.15.


Az Európai Uniónak nem lehet az a szándéka, hogy Magyarország kisodródjon a közösségből - állítja a volt uniós biztos.

- Ön egy rövid időre megjelent a magyarországi közéletben. Az azóta lemondott szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László felkérte, hogy segítse a munkáját. Milyen feladattal bízta meg?

- Többször konzultáltunk arról, hogyan lehetne az Európai Unió szociális pillérére támaszkodva megerősíteni a jóléti rendszert Magyarországon.

- Szó volt arról, hogy esetleg pozíciót is kap Botka csapatában?

- Az én közreműködésem nem pozíciókról szólt, hanem programról.

- Ha már a szociális pillért említette: a magyar kormány ezt a brüsszeli kezdeményezést annyira veszélyesnek tartja, hogy még nemzeti konzultációt is rendezett róla. A Fidesz szerint az unió ezen a téren is lopakodva próbál hatásköröket elvonni a nemzetállamoktól. Így van?
- A gazdasági válságot sok ország megsínylette, különösen Dél-Európában. Mivel az Európai Unió célja a kezdetektől fogva a gazdasági és szociális kohézió megteremtése, ha bármelyik meggyengül, az intézmények kötelessége megvizsgálni, hogyan lehet a helyzeten segíteni. Erről szól az európai szociális pillér nevű kezdeményezés: hogyan lehet a felzárkózást segíteni, és a divergenciát megakadályozni. Szerintem például az eurózónában létre lehet hozni munkanélküli biztosítást, ami besegít recesszió idején, és garantálja, hogy ne a legrosszabb helyzetben lévő munkavállalók húzzák a legrövidebbet. Ez nem veszély, hanem éppenséggel segítség lenne egy olyan országnak, mint Magyarország. Persze ha az EU többlettámogatást helyezne kilátásba, akkor feltételeket is szabhatna, például elvárhatná, hogy a munkanélküli segély legalább hat hónapig járjon. Aki antiszociális politikát folytat, annak ez biztosan nem tetszik.

- Ön az eurózóna szociális pilléréről beszél. De mi nem vagyunk része az eurózónának, ránk ez nem vonatkozna.

- Ha valamilyen eszközt vagy intézkedést bevezet az eurózóna, azt meg kell nyitni a közös valutát nem használó országok előtt is. Ez történt a bankunió esetében is, de említhetném az eurózóna költségvetési szabályait is, amelyek azokra is vonatkoznak, akik még nemzeti valutát használnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.