2017. október 4., szerda

AZ EGYHÁZ LEHAJTOTT FEJJEL, ÁJTATOSAN KUSSOL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.10.04. 


...Az elmúlt lassan nyolc, de különösen bő két évben a magyar társadalomban olyan gátak szakadtak át, olyan tömény gyűlölet került a felszínre, amire soha korábban nem volt példa. Az egyház – tisztelet néhány ritka kivételnek – lehajtott fejjel, ájtatosan kussol. A katolikus egyház példáját követve, a református egyház sem képes lemondani arról a státuszáról, hogy a közpénztámogatásokra való tekintettel totális függőségi viszonyt ápoljon az állammal.

Azok az egyházi vezetők – közöttük Bogárdi Szabó István püspök úr -, akik korábban a keresztényi lét és a politika összefonódásának káros hatásairól elmélkedtek, akik politikától függetlenül végezték a napi keresztényi feladataikat, ma hallgatnak és csoportképeken vigyorognak. Egyetlen szavuk nincs a menekültek, szegények megbélyegzése, a korrupció, a gennyes kormányzati propaganda ellen.

A Beer Miklósok, Fabiny Tamások kivételével az egyház képviselői a megalkuvás üzletét kötötték meg a Fidesz-maffiával. Már nem fontos, hogy a rosszat fel kell tartóztani, és a jót előrébb vinni. Már nem fontos, hogy Magyarország ne egy füstölgő puskaporos hordó legyen, hanem a józan, segítőkész, valóban keresztény emberek országa. Nem. És ebben a református egyház is politikai kalandorok feltétel nélküli kiszolgálója lett.

És nem csak az a keserves, hogy miként Erdő Péternek, úgy Bogárdi Szabó Istvánnak sem lehet megbocsátani, hogy partnerséget vállal az elnyomással, a kizsákmányolással, a lelki nyomorba döntéssel. Hanem hogy ez a kormány a társadalmi normalitás utolsó foszlányait is felzabálja, emberi létezésünk alapjait kérdőjelezi meg. Vagyis visszafordíthatatlanul lealjasít. Az, hogy ebben pontosan a küldetésétől teljesen elfordult egyház van a legnagyobb segítségére, külön tragédia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.