2017. október 14., szombat

AZ ÖSSZEFOGÁSCSAPDÁRÓL (RADNÓTI ANDRÁS ÍRÁSA NYOMÁN)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2017.10.13.


R. A. irásában az egyik helytálló gondolat, hogy „a Fidesz megbuktatása nem önmagában érték.”, hiszen a „Bármi nem jobb a Fidesznél”. A Jobbik rossz és nem a jobbik rossz.

A Fideszes antidemokratikus, demagóg (ahogy a közembert lenézően mondják, populista) propagandagépezete a Jobbik hatalmának ágyaz meg. A két párt (még akkor is, ha a Fidesz durvul, és a Jobbik szelídül) ugyanazt mondja, bár mást akar.

Míg a Fidesz gyűlöletkampányainak oka pragmatikus, (olcsó politikai haszon), a Jobbiké hiten alapuló. Az egyik nemzeti konzultációt hazudik, a másik a Magyar Gárda gyöngyöspatai vonulását helyesli. Mindkettőnek azonos tartalmú az üzenete, ám míg a Jobbik hitből szegregál, (ebből a megközelítésből erkölcsös és őszinte,) addig a Fidesz minden szava hazug.

Volt itt ellenség hajléktalan, cigány, rőzsét gyűjtő fatolvaj, pedagógust verő gyerek, csokoládét lopó kiskamasz, orvost inzultáló beteg, munkanélküli, rokkant, buzi, zsidó, román, szlovák, menekült. Mindez a többségi társadalom, támogató egyetértése mellett. Ellenség volt mindenki, aki gyenge, kiszolgáltatott vagy „idegen” Most, hogy a migránsozásból grundolható haszon lecsengőben, új ellenség kellett: Brüsszel, a civilek, és Soros, na meg a CEU. Vagy a diktatúra falait kell erősíteni? Lehet. Kettős a haszon. A Fidesz szavaiban és tetteiben is erkölcstelen. Pragmatizmusa mefisztói. Hazugság, uszítás és csalás a köbön.

A jobbik csak hitében, tetteiben hibázik. Míg az egyik fosztogatni akar, másik a hazát akar „menteni”. Egyiknél a cél és tett is átkos, másiknál a cél szent, a hit és a tettek rosszak. Az eredmény mindkét esetben pusztulás és nyomor.

„ A Fideszt elzavarni összefogással nem lehetséges, főleg pedig nem érdemes.”… „ellentétek félretételét követően nem marad tartalom”... Egyrészt összefogás célja nem a Fidesz leváltása, másrészt a demokrácia helyreállítása elegendően fontos tartalom. Úgy tűnik, hogy ezt sem R. A., sem pártja, és a többi demokratikus erő sem érzi.

A diktatúra nem a diktátor, (a diktátort imádni szokták a tömegek) hanem a társadalom betegsége, nem a diktátort kell elűzni, hanem a társadalmat kell gyógyítani. Cél; a demokrácia helyreállítása, ez pedig összefogás nélkül, nem megy. Azt már végkép nem értem, hogy… „a világnézeti, értékrendbeli ellentétek”-et miért kellene félretenni. A demokrácia, többek között a disszenzus; a másság elfogadása is. „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.” gyerekdal nem a demokráciáról, hanem rétes evésről szól.

„Akikkel … össze lehetne fogni a Fidesz ellen, azok jórészt személyesen felelősek az ország mai morális állapotáért.” Felelősek, mert, amikor összefogni kellett; egymást marták, amikor lehetőségük; volt gyávák voltak. A Momentum elhitetheti magával, hogy hibátlan, nem kormányzott, még nem tudott hibázni. Aki még nem írta le, az ne legyen büszke arra, hogy soha nem írta j-vel a gólyát. Egyébként, bár nem biztos, hogy nagyjaink tanultak belőle, de hibáinkból többet tanulhatunk, mint erényeinkből.

Reméljük megtették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.