2017. október 18., szerda

AZ ÖSSZES AFRIKAI KERESKEDŐHÁZÁT BEZÁRTA A MAGYAR NEMZETI KERESKEDŐHÁZ ZRT.

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.10.17.


Az Átlátszó értesülései szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) szerződést bontott valamennyi afrikai partnerével. Azokkal is, akikkel mindössze pár hónapja szerződött. A hivatalos indokot egyelőre nem ismerjük, forrásaink a nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmények hiányával, és a zavaros kapcsolatrendszerrel magyarázzák az állami export-élénkítő cég lépését. Balogh Sándor, a vizes vb gazdasági igazgatója ugyanakkor “informális” kereskedőház-üzemeltető maradhatott Botswanában
  • Botswanában zömében szegény emberek laknak, azok is kevesen. Mégis vannak, akiknek megérné ott üzletelni. Több befolyásos üzleti kör is vetélkedett a lehetőségért, hogy magyar állami hátszéllel kereskedőházat működtessen.
  • Az egyik társaság kapcsolatrendszere régi vágású balos fegyverkereskedőktől az Orbán-kormány utazó nagykövetéig terjed. A másik csapatot Seszták Miklós patronálja külügyes forrásaink szerint.
  • Az MKNH mégis bezáratta az összes afrikai kereskedőházat. De Seszták mentoráltja – ahogy a külügyben mondják – „informálisan” maradhat.
  • A külügyben remélt majdani magyar üzletek Botswanában szintén kötődnek a Fideszhez. Egy volt polgármester kisrepülőgépgyára, illetve egy kormányzati stratégiai partner sajtüzeme.
  • A szomszédban felbukkant egy időre Semjén Zsolt lánya is. Persze hogy egy vadászparadicsomban.
Messze van, ki menne oda ellenőrizni? Lehívom a pénzt, és huss. Egy az afrikai térségben járatos üzletember ennyivel intézte el kérdésünket, mi értelme lehet tülekedni egy botswanai üzletért. Meglehet, túlzó a leírás, de tényleg nehéz jóhiszemű magyarázatot találni az ország száraz adatainak ismeretében.

Botswana mintaállam a kontinensen, ami a demokratikus berendezkedést illeti. Az Economist 2016-os demokrácia-indexe szerint Afrikában a harmadik, a Transparency International szerint a kontinens korrupcióval legkevésbé fertőzött állama.

Csakhogy a 2,2 milliós lakosság nem kecsegtet óriási piaccal. Ráadásul a jövedelmi eloszlás ebben a gyér populációban is meglehetősen szélsőséges, a harmadik legkirívóbb a világon. A munkanélküliség meghaladja a 17 százalékot, a lakosság 19 százaléka pedig mélyszegénységben él.

Az ország legfőbb bevételi forrása a bányászat: Botswana a világ második (karátértékben első) gyémánt-termelője. A termelés fele állami kézben van, a másik felére pedig dél-afrikai és holland cégeknek van koncessziója. Más országok befektetőinek nem nagyon osztanak lapot. Különösen nem a magyaroknak, ahol a legzsírosabb oligarcha is legfeljebb kifutófiú lehet a botswanai gyémántbánya-tulajdonosokhoz képest.

Mindennek fényében érthetőnek tűnik, hogy a magyar-botswanai kétoldalú kereskedelmi forgalom a KSH adatai szerint elenyészőnek mondható, mindössze 482 ezer dollárt tett ki tavaly. Ezzel Botswana Magyarország marginális, 170. külkereskedelmi partnere.

Mégis jelentős erők, a magyar politika-holdudvari gazdaság feketeöves kavarógépei lökdösődnek az államilag felkent kereskedőház-üzemeltetői szerepért...

ITT OLVASHATÓ



Fontoskodásuknak nyomatékot adhat, hogy az állami érdekeltségű Eximbank az éves kereskedelmi forgalom csaknem tízszeresét kitevő, 419 millió dolláros országlimitet számolt ki Botswanának. Ez, az OECD-mutatók alapján kalkulált összeg azt jelenti, hogy mindösszesen ekkora összeggel hitelezhető/biztosítható üzlet ebben a relációban. Ám információink szerint ilyen kölcsönt még nem igényelt senki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.