2017. október 19., csütörtök

BRÜSSZEL ÉS BUDAPEST EURÓPÁJA NEM KOMPATIBILIS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.19.


- Carl Bildt: Budapest szennyes populizmust mutat be. Orbán azonban nem tud leszállni migrációs vesszőparipájáról

- Hírek szerint a német kormány lassan torkig van a magyar vezetés hajthatatlanságával menekültügyben, ezért lépni készül, ami fájni fog. Nekünk.

- Gazdaságilag megéri befogadni az idegeneket, 
persze csak ha egy kormányi nem a politikai pecsenyéjét sütögeti

Washington Post


A volt svéd kormányfő szerint az új osztrák kormánynak választania kell Brüsszel, illetve Budapest Európája között. Carl Bildt, aki rendszeresen publikálja kommentárjait a lapban, kiemeli, hogy ha Ausztria inkább Magyarország felé hajlik, akkor ez egyben meghatározza helyét az EU-ban, illetve ami még fontosabb: Berlinben. A politikus rámutat, hogy az igazság aggasztó magva benne foglaltatik abban, amit az Osztrák Szabadságpárt mond, hogy ti. a múlt heti választás kapcsán a konzervatívok és a szociáldemokraták az ő politikai témáikat vették át. Így azután a küzdelem nem is szólt másról, mint a menekültekről, a határok ellenőrzéséről az „iszlamizálódásról”. Bildt hangsúlyozza, hogy ezek a kérdések meghatározóak a térség három államában, a magyaroknál, az osztrákoknál és a bajoroknál. Magyarországon Orbán Viktor gusztustalan populista játszmát folytat, úgy állítja be magát, mint a nemzet védelmezőjét az állítólagos összeesküvéssel szemben, amelynek célja, hogy lehetővé tegye veszedelmes muzulmánok beözönlését. A CSU nem csinál titkot a véleményéből, hogy ilyen ügyekben Budapestre kellene hallgatni, nem pedig Berlinre.

Az biztos, hogy e három országban a korábbi politika kudarcának következményeit jobban lehetett érezni, mint bárhol másutt, a Keleti pályaudvartól, a müncheni főpályaudvarig. Azóta a közéletet mindhármuknál a határőrizet, a migránsok számának korlátozása, a muszlimokkal és a mecsetekkel szemben érzett félelem uralja. Ausztriában az FPÖ nyíltan hangoztatja, hogy olyan kulcstárcákat akar magának a leendő koalíciós kormányban, mint a belügyi és a külügyi. Van der Bellen államfő jelezte, hogy csakis Európa-barát kabinetet hajlandó kinevezni. Ez remek, de itt lép be a képbe, hogy van egy Európája Brüsszelnek, és van egy másik Európája Budapestnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.