2017. október 7., szombat

CAFE BUDAPEST - KORTÁRS MŰVÉSZET TIZENHÉT NAPON ÁT

GÉPNARANCS - KULT BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.10.06.


Péntektől tizenhét napon át számtalan műfajban - jazz, klasszikus, pop- és világzene, irodalom, táncművészet, színház, képzőművészet, design és divat - több mint száz programmal várja a közönséget csaknem negyven helyszínen a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Kiállítás nyílik Robert Capa izraeli fotóiból.

A régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó köztéri programokkal hívja Budapestre az érdeklődőket – közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

Mint kiemelték, idén a fesztivál vendége lesz az Oscar-díjas Tan Dun és a világ egyik legjobb szimfonikus zenekara, a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, akik Eötvös Péter új kompozíciójával érkeznek a fesztiválra néhány nappal a világpremier után. Rendhagyó jazzkoncertet ad Thomas Quatshoff bariton, legújabb lemezével érkezik Markus Stockhausen trombitaművész és formációja, a Quadrivium, de itt lesz a Grammy-jelölt elektronikus zenei ikon, Carl Craig is. A nigériai zenész, komponista, emberjogi aktivista, Fela Kutinak, az afrobeat meghatározó személyiségének a Felabration-est állít emléket.

A CAFe Budapest minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának. 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban a maga sokszínűségével: az Izrael Balett társulata például két különböző Hattyúk tava-interpretációval tér vissza Magyarországra hosszú idő után.

Bartók Béla munkássága mellett Kodály Zoltán művészete is kiemelt szerepet kap a fesztiválon: Galántai táncok című művére Bozsik Yvette és társulata készít új táncelőadást, Oláh Kálmán Kodály Impressions című estjén pedig ismét hallható az Oláh Kálmán Sextet. A Nemzeti Énekkar Bartók és Kodály szerzeményeivel, illetve Orbán György kórusciklusával áll színpadra a Pesti Vigadóban. Az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny kompozíciói szintén Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára reflektálnak, megmutatva, hogyan hat Kodály páratlan életműve a zeneszerzők legújabb generációjára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése