2017. október 3., kedd

DÉLI, KERESZTÉNY, FEHÉR, FÉRFI AMERIKA LEGNAGYOBB TÖMEGGYILKOSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.10.03.


Legalább 58 embert ölt meg Las Vegasban a Strip-en az amerikai történelem legnagyobb tömegmészárlásának végrehajtója, egy nyugdíjas könyvelő, aki nem volt szegény ember, 100 dolláros alapon pókerezett Las Vegasban és különféle szerencsejátékkal csábító hajókon. A motivációja nem ismert, egyelőre annyit lehet tudni, hogy nem tartozott egyetlen olyan társadalmi csoporthoz sem, amely Trump céltáblái közé tartozik. Ellenkezőleg: déli, fehér, keresztény férfi a tettes, Trump ideálja.

Talán ezért is kellene abbahagyni Amerikában és Európában is a különféle csoportok faji, vallási vagy etnikai alapon történő megbélyegzését, mert Trump fenyegetéseivel és várakozásával ellentétben a tömegmészárlást éppen egy déli keresztény fehér férfi, egy nyugdíjas könyvelő hajtotta végre, ha nem lenne ennyire szörnyűséges a tragédia, majdnem olyan lenne, mint egy paródia.

Ennél csattanósabb válasz nem is lehetne arra, hogy Trump égig érő falat akar emelni a mexikóiak ellen, mert a mexikói alvilág miatt bűnözőnek nevezte általában a mexikóiakat, a feketéket a chicagó-i állapotokkal azonosította, a muszlim terrorizmus miatt egész országok polgárait tiltatta ki Amerikából, az illegális bevándorlók által elszórtan elkövetett bűncselekmények miatt gyilkosoknak állított be minden illegális bevándorlót. Elnöksége idejének első nagy mészárlását pedig a „Make America Great Again” jelszó ideál tipikus figurája követte el, még hozzá egy déli, keresztény, fehér, férfi, aki nyugdíjas, és korábban a legártalmatlanabbnak hitt szakmát űzte, könyvelő volt. Aki ráadásul nem is szegény.

A 64 éves Stephen Paddock még gyorshajtást sem követett el, de ismeretlen okból fegyvereket tartott, mint minden jó déli republikánus fehér férfi, mint Trump igazi támogatói. Az apja ugyan bankrabló volt, aki éveken át a legkeresettebb bűnöző volt az FBI körözési listáján, de éppen ezért az anyjuk nem élt együtt az apjukkal, sok hatást nem gyakorolhatott rájuk. Paddock 64 éven át békés, törvénytisztelő életet élt. Nem lehet tudni, hogy mi vezette a borzalmas cselekedetre. Mindez azt mutatja, hogy nem kell muszlimnak, feketének, latin-amerikainak, mexikóinak lenni, nem a fajtól, a bőr színétől és a vallástól függ, kiből lesz tömeggyilkos.

Ha ugyanazt a módszert alkalmaznánk, amit Trump és a többi rasszista a különféle társadalmi csoportokkal szemben, akkor most meg lehetne bélyegezni az összes déli, fehér, keresztény férfit, a nyugdíjas lakóparkokban élőket, vagy akár a volt könyvelőket, mert Stephen Paddock Mesquite-ben élt, nyugdíjas közösségben, mintegy 80 mérföldre, északkeletre Las Vegas-tól. Korábban Orlando, Florida területén lakott. Olyan ember mészárolt le több, mint 50 embert és sebesített meg 500-nál is több embert, aki nem sokkal korábban az öccsétől érdeklődött, hogy az Irma hurrikán mennyi kárt okozott az édesanyjának Floridában. Érző szívű fia az édesanyjának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése