2017. október 21., szombat

DIKTATÚRÁT AKARNAK A MAGYAROK?- MEGJEGYZÉS EGY GLOBÁLIS FELMÉRÉSHEZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: LABANINO RAFAEL
2017.10.21.


A sajtóban nagy visszhangot kapott a Pew Research Center képviseleti demokrácia támogatottságáról szóló globális felmérése. Bombasztikus címeket olvashattunk: a magyarok negyede diktátort akar, csak 18 százalék elkötelezett a demokrácia mellett. Tényleg? 

Lépjünk egyet hátra, és vizsgáljuk meg ezeket az adatokat más felmérések és a témához kapcsolódó nemzetközi tudományos kutatások tükrében.

Az amerikai Pew Reseach Center 2017. február 16. és május 8. között 38 országban, összesen 41.953 embert kérdezett meg a demokráciával kapcsolatos nézeteiről. Minden híradás azt emelte ki, hogy a magyarok 68 százaléka támogatná, hogy választott képviselők helyett szakértők hozzák a döntéseket, illetve, hogy csak 18 százaléknyi elkötelezett támogatója van a demokratikus berendezkedésnek.

A Pew kutatói csak azokat tekintették elkötelezett demokratáknak, akik nem támogattak egyetlen antidemokratikus alternatívát sem, azaz egy erős vezetőt, katonai vezetést vagy a szakértői kormányzatot. Akik támogatták ugyan a képviseleti demokráciát, de támogattak egy nem demokratikus alternatívát is, azok kevésbé elkötelezett demokratának számítottak csak. Ezek alapján jött ki, hogy Magyarországon az elkötelezett demokraták aránya csupán 18 százalék, szemben az európai 37 százalékos mediánnal.

A 24.hu bombasztikus címe ellenére – “a magyarok negyede diktátort akar az ország élére” – Magyarországon valójában mind az erős vezető, mind a katonai junta támogatottsága viszonylag alacsony (24 és 14 százalék, ami kisebb arány, mint pl. Japánban, Olaszországban vagy az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokéval is kb. azonos), ez leginkább a szakértői kormányzat kiugró támogatottságával magyarázható.

A kutatásban szereplő másik kelet-közép-európai országban, Lengyelországban 31 százalék volt az elkötelezett demokraták aránya. A kevésbé elkötelezett demokratákkal azonban már 78 százalékos itthon a demokráciát jónak tartók aránya, amivel már „nem lógunk ki a sorból”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.