2017. október 12., csütörtök

ELRETTENTŐ PÉLDA LETT A NEMEK KÖZTI KÜLÖNBSÉG TEKINTETÉBEN A MAGYAR KORMÁNY

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.12.


Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál beszámol arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: Magyarország a következő, jövő hétfői EU-külügyminiszteri tanácskozáson azt fogja kérni az uniótól, hogy vizsgálja felül Ukrajnával kialakított kapcsolatait, miután Kijev olyan törvényt hozott, amely eltörli a nemzeti kisebbségek nyelvén – így a magyarul – történő oktatást a középiskolától kezdve.

„Az ukrán oktatási törvény sérti az EU-Ukrajna társulási megállapodást, ezért azt fogom javasolni, hogy az unió vizsgálja felül a megállapodást” – idézi a hírportál Szijjártó Pétert.

A beszámoló szerint a jogszabály már kiváltotta Ukrajna legnagyobb szomszédjának, Oroszországnak a tiltakozását, és Románia is elítélte a szóban forgó törvényt. Az arányok érzékeltetése végett a cikk olyan, tavalyi felmérési eredményt ismertet, miszerint az ukrajnaiak több mint negyven százaléka otthon oroszul beszél.
Kitért az EurActiv arra, hogy a budapesti ukrán nagykövet azt mondta a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában: a törvény nem törli el teljesen a magyar nyelvű oktatást, csupán növeli az ukránul oktatott tantárgyak számát. A diplomata szerint a jogszabály – amelyről egyébként Kijev kész tárgyalásokat folytatni - nem irányul az etnikai kisebbségek ellen.

Budapest – írja az uniós portál – korábban erőteljes támogatója volt annak, hogy tegyék lehetővé az ukrán állampolgárok számára vízum nélküli beutazást az uniós országokba. Más olyan EU-országok is elégedetlenek az ukrán törvénnyel, amelyeknek a nemzettársai kisebbségként élnek Ukrajnában - ilyen például Bulgária – de nem verik az ügyet nagydobra, hogy ne okozzanak további nehézségeket az ukrán kormánynak, írja az EurActiv.

A New York Times – a Reuters hírügynökség jelentése alapján - Szijjártó Péter azon kijelentését ismerteti, hogy Magyarország a nyugat-balkáni országok uniós és NATO-integrációjának a felgyorsítását szorgalmazza. Ez – mondta az ismertetés szerint a magyar diplomácia irányítója a közép-európai és a nyugat-balkáni országok külügyminiszteri tanácskozása után – biztonsági garanciát jelentene, hiszen a bizonytalan, feszültségekkel terhelt térség súlyos kockázatot jelent Európa számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.