2017. október 8., vasárnap

EURÓPA! VIGYÁZÓ SZEMEDET ORBÁNRA VESD! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.08.


- Nem ártana, ha Orbán és Pintér egyeztetne, mennyibe is került a kerítés megépítése, és hogy pontosan miből álltak össze a költségek

- NZZ: az EU joggal avatkozik be Magyarországon és Lengyelországban

- Az őrület nem ismer határokat: Sorost Amerikában szélsőjobbos tüntetés szervezésével vádolják

Spiegel

Átláthatatlan, hogy milyen alapon követel Orbán Viktor 400 millió eurót az uniótól a határkerítésért. Hogy hová folyt el a pénz, azt a miniszterelnök nem akarja közzétenni, viszont dokumentumok igazolják, hogy Fidesz-közeli cégek nagyon kaszáltak a munkálatokon. Az átláthatatlanság amúgy az egyik leggyakoribb vád, amit a miniszterelnök a bírálók és az ország vélt ellenségei, így független újságírók, civil szervezetek és Soros szemére vet. Céljuk az ő szemében az, hogy lerombolják az ország nemzeti tudatát, őt magát pedig megbuktassák. Ellenben, hogy mennyire átláthatatlan az orbáni állam, azt jól tudja mindenki, aki már próbált felvilágosítást kérni valamelyik hatóságtól. Pl. a tudósítóknak küldött válasz vagy teljesen semmitmondó, vagy egyáltalán nem érkezik. Utóbbi leginkább akkor fordul elő, amikor a közpénzek felhasználása a téma. Így járt pl. a Spiegel, amikor a kerítés építésének részletes költségeiről érdeklődött.

A hatalom inkább kendőzni igyekszik, hová mennek a határvédelem milliós költségei. Hát, az ellenzéktől kapott iratok tanúsága szerint többnyire a kormányhoz közel álló vállalkozásokhoz, éspedig általában pályázat nélkül. De az is fura, hogy Pintér Sándor adatai szerint a határőrizet idáig 23 millió euróval kevesebbe került, mint amennyit Orbán a Brüsszelnek címzett levélben említ. De az egyes tételeknél is fura ellentmondásokat találni. Azon kívül a Belügyminisztérium összesítésében egészen más kiadások jelentkeznek, mint amelyekről a kormány beszél. Pl. a költségvetésből csak 31 % jutott a börtönöknek, pedig állítólag ott gyártották a szögesdrótot és a határzárat is rabok emelték, ám a többi pénz magánérdekeltségek számláját gyarapította.

The Times

A nacionalista Orbán Viktor felemelkedése mutatja, hogy mi vár Kelet-Európára. Így összegzi Paul Lendvai legújabb Magyarország-könyvét a lap kritikusa. A recenzió a mű alapján, amely angol fordításban az „Orbán: Európa új erős embere” címet kapta, rámutat, hogy Magyarország a rendszerváltás után egyszer már megszabta a dolgok menetét a térségben, de most ugyanitt tartunk, csak éppen a forradalmi populizmus irányában. A felkavaró életrajz feltárja, hogy a magyar vezető visszataszítja Közép-Európát az ultranacionalizmus és a reakciós szélsőség felé. Pedig egykoron azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy azt szeretné, ha a magyar rendszer normális európai ország lenne, olyan unalmas, mint pl. Svédország. Hát, napjainkban nehéz elképzelni olyan államot, amely jobban különbözne Svédországtól, mint éppen Magyarország. Vezetője jobboldali demagóg lett. Csak azt nézi, politikailag mi a hasznos számára.

Második kormányzása a tragédia világába vezet. A kommunista egypártrendszer helyén egyklikkrendszert alakított ki, ami leginkább Közép-Ázsiára emlékeztet. Nincs többé független igazságszolgáltatás, a hatalmi ágak szétválasztása. A bíróságokat a Fidesz apparátcsikjai irányítják. A sajtó szintén a kormánypárt ellenőrzése alatt áll, olyan szabályokkal, amelyek felismerhetetlenek nyugaton. Oligarcha cimborái felvásárolták a legtöbb újságot és tévét. Ők kapják az infrastruktúra fejlesztésének oroszlánrészét. A miniszterelnök egykor szűkölködő családja menetközben valahogyan dúsgazdag lett. A maga javára formálta át a választási rendszert. Úgy tűnik, hogy behozhatatlanul vezet a választások előtt. Jó barátságba keveredett Putyinnal, nyíltan csodálja Erdogant és Trumpot. A elsők között ismerte fel , milyen lehetőségeket kínál az illiberális demokrácia és a populizmus, amely mélyen gyökerezik a közép-európai politikai kultúrában. A Soros elleni kampány szégyentelenül alkalmaz uszítást és antiszemita jelképeket. Már sokan követik a régióban, amely visszatér a múlt egyszerűsítéseihez (simplicities you know – a szerk. megj.). Mindenki emlékezhet arra, hová vezetett, amikor legutóbb ilyesmivel kísérleteztek errefelé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.