2017. október 7., szombat

EZRELÉKBEN SEM MÉRHETŐ MÁR A KAMAT - SOKAN ÉRZIK CSAPDÁBAN MAGUKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.06.


A betétek és hitelek többségét meghatározó kamatszint mostanra már csak tized ezrelékben mérhető, miközben a jegybanki alapkamat az utóbbi egy évben egyáltalán nem változott. Végigvettük, hogy ez pénzben mit jelent, és hogy a folyamatra miként reagált a lakosság.

A jegybank sorozatos, nem konvencionális (erről korábban részletesebben is írtunk) lépéseinek következtében mostanra már szinte teljesen eltűntek a pénzpiaci kamatok. A háromhavonta átárazódó kölcsönök (devizahiteleket ilyen forintkölcsönökre váltották át) esetében a pénzpiaci irányadó kamat már mindössze 0,03 százalék. Féléves kamatfordulónál is csak 0,07 százalék a kamat, de még az évente változó feltételeket választók sem fizetnek többet egyetlen ezreléknél.

A vicc kedvéért kiszámoltuk, hogy egy ötmillió forintos, 10 éves futamidőre felvett hitelnél a mostani néhány ezrelékes kamat azt jelenti, hogy a kölcsönre összesen nem egészen 8 ezer forintnyi plusz rakódik. Az adós tehát 5007600 forintot fizet ki havi 41,7 ezer forintos terhet vállalva. Pontosabban persze ennyit fizetne ki, ha nem létezne felár. De persze létezik (ezért vicc a 8 ezer forint).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint az idén augusztusban az éven belüli kamatfixálású lakáshitelek átlagos költsége 3,41 százalék volt. A 12 hónapnál hosszabb időszakra rögzített kamat (ez azt jelenti, hogy bármi történjék a pénzpiacon, az adós abból semmit sem érzékelhet) átlagosan 5,6 százalékot tett ki. Az előbbi hitelnél a gyorsabban változtatható kölcsön havi terhe 49,1 ezer forint, a végszámláló pedig körülbelül 5,9 millió forinton áll meg. Pontosabban állna, ha a következő tíz évben nem változna semmi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.