2017. október 2., hétfő

HOGYAN SZAVAZZANAK A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.02.

Jövő tavasszal ismét parlamenti választás lesz Magyarországon, ami előtt borítékolhatóan megint felmerül majd a „miért nem szavazhatnak levélben a határátkelő magyarok?” kérdése, ami már eddig is komoly indulatokat kavart. Az egy dolog, hogy a kérdésfeltevés eleve rossz (erről majd később), ám legalább ilyen érdekes, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnöke elismerte, a kérdés terítéken volt a közelmúltban is, de „alapvetően politikai döntés született”, amikor végül az a döntés született, hogy nem változik semmi.

Mit mond a törvény?

Mivel rengeteg félreértés kering a kérdésben, ezért érdemes megnézni (ígérem, gyorsan és fájdalommentesen), hogy egészen pontosan mit is mond a vonatkozó törvény. (Minden vonatkozó szabály a valasztas.hu oldalról származik, ami a Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldala.)

7. A szavazás
§ Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós.
§ (1) A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár
a) egy egyéni választókerületi jelöltre és
b) egy pártlistára szavazhat.

(2) A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár
a) egy egyéni választókerületi jelöltre és
b) nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat.

(3) A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.”

Magyarul: ha valaki úgy költözött külföldre, hogy nem jelentkezett ki Magyarországról, az szavazhat egyéni választókerületi jelöltre ÉS pártlistára is, míg akinek nincsen magyarországi lakhelye (mert kijelentkezett, vagy nem is volt neki, lévén határon túli magyar) az csak pártlistára szavazhat.

Ez az én értelmezésemben azt jelenti (bár nem vagyok választási szakértő, sem alkotmányjogász), hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezőknek kettő, míg az azzal nem rendelkezőknek csak egy szavazatuk van (hiszen utóbbiak egyéni jelöltre nem voksolhatnak).

Cserébe viszont akinek van magyarországi lakcíme, az „kizárólag személyesen, Magyarország külképviseletein szavazhat, levélben nem”. (Amiről kevesebb szó esik, hogy például „az európai parlamenti és a nemzetiségi választásokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok vehetnek részt”, tehát a Magyarországról kijelentkezett határátkelők nem, persze ők voksolhatnak a jelenlegi lakhelyükön.)

Mindemellé akinek van magyarországi lakcíme, az automatikusan felkerül a központi névjegyzékbe, nem kell regisztrálnia, annyit kell tennie, hogy „legkésőbb a szavazást megelőző nyolcadik napon kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől”, amit levélben, a valasztas.hu oldalon, vagy ha van ügyfélkapus regisztrációja, akkor ott is megtehet.

Végül a törvény kimondja (és ez a leginkább vitatott pont), hogy „a külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem”.

Igazságtalan-e?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.