2017. október 14., szombat

ITT NEM LOPNAK, HANEM VISZNEK - NEHÉZ ELFALAZNI A HŐS UTCAI NYOMORT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.10.14.


Nagy a mozgás Kőbányán, a híres-hírhedt Hős utcában, de végig az 1-es vonalán is. Igazoltatások, razziák zajlanak, pofonok csattannak a villamoson. Ingajáratban közlekedik a mentő, a Stadionok megállónál nemrég tizennyolcan feküdtek ki. A vélelmezett kémiai háttér a Kínában kikevert új drog, a feltűnően olcsó herbál. A Hős utcában egymásnak adják a terepet a kereskedelmi tévék forgatócsoportjai, a dílervilág centrumát akarják bemutatni. Mindezt hatósági felügyelet mellett, a rendőri támaszpontok is a Hős utcában állnak. A drog elleni küzdelemből így lesz terepgyakorlat, napi házi feladat.

– Nincs váratlan, „erőteljes pezsgés” a Hős utcában – mondja a doktor, a toxikológus szakág nesztora. Mivel nem kértünk hivatali engedélyt, nyilatkozati tilalom alatt áll. Bár a név titkos, a vélemény szabad. – Mindig ilyen volt a Hős utca. Most egy kicsit szorongatják őket. Más kérdés, hogy eddig senki sem figyelt oda, miközben a cucc minősége egyre vacakabb. És valamit azért vegyen figyelembe: a drog nem ok, hanem következmény, a nyomorúság csatolt része.

A legújabb cucc a biodrog.

– A biodrognál nem a függés számít, hanem az „ütés”. Hogy abban a pillanatban milyen hatalmas impulzust kapsz – ezt állítja Urbanovszky Zsuzsa, a Hős utcában működő közösségfejlesztő csapat, a Kontúr Közhasznú Egyesület aktivistája. A Kontúr a 15./A magasföldszintjén bérel egy romos, lelakott lakást, 6301 forintért. Zsuzsa, mióta idejár, „Hős utca-függő” lett. Minden hamis vád érzékenyen érinti. – A Hungária körúton nemrég meghalt egy szerencsétlen. Azt sem tudták, mibe halt bele, de rögtön a Hős utcára fogták. Végül kiderült, nem a szer lett a veszte.

A Hős utcára mindenki rászállt. A készenlétiek, a TEK, a kerület is itt razziázik. Ötmétereként igazoltatnak, falhoz állítják az asszonyokat, levetetik a cipőket, belenéznek a telefonokba. A hírlapírók sorra gyártják a leleplező cikkeket. Zsuzsa ránk is neheztel.

– A Hős utca most ki lett adva nektek? – kérdezi gyanakodva.

– Nem – mondjuk szemérmesen, s próbaként teszünk egy kört az 1-es villamoson. A vonalnak rossz a híre, főleg péntek este veszélyes. Mi is várjuk a lobbanást, de semmi. Némán bambuló utasok, a hangulat depressziós. Magányunkban a BKV-hoz fordulunk. Informátorunk (nevezzük Ferinek) a vállát vonogatja.

– Mi lenne? Itt aztán utazgathat. Pláne, ha van bérlete is. Egy lány kutyáját lerugdosták a peronról, egy nőnek hátracsavarták a kezét és letépték a retiküljét. Felszállás előtt rugdossák az ajtót. Rágyújtanak az utastérben, és a padlóra hánynak. De ez Budapest – mondja, és széttárja a karját. – Ilyesmi a hatoson is van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.