2017. október 2., hétfő

KÁOSZT ÉS MEGOSZTOTTSÁGOT HOZOTT A KATALÁN NÉPSZAVAZÁS

INDEX.HU
Szerző: IVAND, RA
2017.10.02.


- Vasárnap függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában, ezen a katalán vezetés szerint 42 százalék vett részt, 90 százalék az elszakadásra szavazott

- A spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány már korábban alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot
- Minden erővel próbálták megakadályozni a szavazást, több videó készült napközben az oda vezényelt spanyol rendőrök kemény fellépéséről is
- A katalán elnök azt mondta, megszerezték a jogot, hogy független államuk legyen
- A spanyol kormányfő szerint viszont nem volt népszavazás, és a katalánok többsége otthon maradt
- A katalán vezetés megküldi az eredményt a parlamentjüknek, de még nem tudni, pontosan milyen lépéseket tesznek

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre a spanyol kormány által illegálisnak mondott vasárnapi referendumon - jelentette be Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfőn Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába - mondta. Közölte, hogy 15 ezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik. A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

Érvényességi küszöb nem volt, de a spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány kezdettől törvénytelennek tartotta az egész referendumot. A népszavazást a Katalóniába vezényelt spanyol rendőrök erővel is próbálták megakadályozni, 844 sérültről, egyes helyeken kaotikus oszlatásokról is szólt a vasárnap.

Katalónia polgárai megszerezték a jogot egy független állam létrehozásához, jelentette be Carles Puigdemont katalán elnök a vasárnapi népszavazás után. Azt mondta, hogy az eredményeket a következő napokban megküldik a régiós parlamentnek, hogy tegye meg a további lépéseket. Puigdemont szerint megnyílt az út egy független köztársaság egyoldalú kinyilvánítása előtt. Az EU-nak üzenve azt mondta, ahhoz is joguk van, hogy meghallják a hangjukat Európában. Az EU szerinte nem fordíthatja el a fejét a referendumot kísérő emberi jogi visszaélések elől.

„Nem tartottak ma népszavazást Katalóniában" – ez volt az első reakciója a másik oldalról Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek az alkotmányellenesnek minősített referendum urnazárása után. Szerinte a katalánok többsége nem vett részt a szavazáson, hanem betartotta a törvényeket. Rajoy a több helyen kirobbant erőszak miatt a katalán vezetést hibáztatta, ami szerinte a törésvonalakat próbálta kiélezni. Méltatta a spanyol rendőröket, akik szerinte megvédték a jogrendet, és az EU-nak is megköszönte a támogatást. A végén hozzátette, hogy a törvényes keretek között párbeszédet ajánl.

A beszédet Barcelonában kivetítőn hallgatók hangos fújolásba kezdtek. Miközben az előző napokban a spanyol egység mellett is tartottak demonstrációkat, vasárnap kora este Madridban is tüntetők követelték a spanyol miniszterelnök lemondását a katalán népszavazás elleni brutális rendőri fellépés miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.