2017. október 27., péntek

KERESZTBE FEKHETNEK A V4-EK AZ UNIÓS SZAVAZÁSOKNÁL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS

2017.10.27.


Andrej Babis jobboldali populista milliárdos csehországi választási győzelme óta amiatt aggódik az Európai Unió, hogy az új prágai vezető – a másik három visegrádi ország, vagyis Magyarország, Lengyelország és Szlovákia irányítójával együtt – sok kérdésben Brüsszellel szembeni ellenállást fog szervezni – írja a Spiegel című német hetilap internetes kiadása.

A cikk szerzője szerint ehhez az aggodalomhoz az a félelem is társul, hogy az ellenálláshoz akár szövetségesre is találhatnak a visegrádiak Sebastian Kurz, a leendő új osztrák kancellár személyében.
Mindezek mellett azonban a Spiegel Online kérdésesnek látja, hogy valóban egységesek lennének az unió keleti tagállamai. A nézetazonosság leginkább csak két területen tűnik szerinte szilárdnak: az egyik a menekültek befogadásának az elutasítása, a másik az uniós támogatási pénzek igénylése.

A portál megszólaltatja Werner Weidenfeld müncheni politológust, aki szerint már hosszabb ideje megfigyelhető, hogy a V4 csoport az inkább konstruktív szerepet betöltő szövetségből olyan stratégiai célokat követő csoporttá alakul át, amely nem képes ugyan kibillenteni egyensúlyából az uniót, de számos szavazás alkalmával keresztbe feküdhet, és megakadályozhatja a döntéshozatalt, ami kellemetlenségeket okozhat. 

A cikk kitér arra: kevesen tartanak attól, hogy Ausztria közeledni fog a visegrádiakhoz. Ez Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter, néppárti európai parlamenti képviselő szerint sem valószínű. Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, a bajor keresztényszociálisok egyik vezető politikusa úgy nyilatkozott a Spiegel Online-nak, hogy Sebastian Kurz teljesen egyértelműen Európa-párti kormányt fog alakítani Bécsben. Az Osztrák Szabadságpárt bevonása a kormányba ma már nem váltana ki akkora izgalmakat, mint 2000-ben, amikor Jörg Haider pártja tagja lett a kormánykoalíciónak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.