2017. október 6., péntek

KESKENY PALLÓN EGYENSÚLYOZ POROSENKO - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.06.


Az Európa Tanács főtitkára szerint keskeny pallón egyensúlyoz Petro Porosenko ukrán államfő, aki aláírta az új oktatási törvényt, hiszen a jogszabály az ukrán, mint államnyelv tökéletes elsajátítását helyezi előtérbe, és kedvezőtlenebb feltételeket teremt a kisebbségi nyelven történő oktatás számára.

Az államfő ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy továbbra is elő kívánja mozdítani a nemzeti kisebbségek nyelvének az ügyét.

A norvég Thorbjörn Jagland annak kapcsán írt erről véleménycikket az EUObserver című brüsszeli európai hírportál számára, hogy Porosenko a jövő héten felszólal az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a strasbourgi őszi ülésszakán.

Az Európa Tanács nem része az Európai Unió intézményrendszerének. Annál sokkal több, szám szerint 47 országot fog össze – köztük vannak az egykori Szovjetunió utódállamai is -, másfelől viszont a sokoldalú integrációra törekvő EU-nál sokkal szűkebb a tevékenységi területe: a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok vonatkozásában kidolgozott európai jogi normák betartását kéri számon a tagállamokon.
Porosenkót nyilván alaposan meg fogják izzasztani a parlamenti közgyűlés strasbourgi ülésén, nem csupán az oktatási törvény, hanem általában az ukrán helyzet miatt is. Jagland főtitkár viszont most szükségesnek tartotta, hogy – maga is mondhatni keskeny pallón egyensúlyozva - patikamérlegen kimért, a diplomatikus óvatosság csúcsteljesítményét nyújtó cikket írjon az ukrán oktatási törvényről.

Jagland a cikkben üdvözli azt a tényt, hogy Porosenko úgymond megosztotta a jogszabályt az Európa Tanáccsal, amelynek a Velencei Bizottság nevű, tekintélyes alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete azt alaposan elemezheti, az európai jogállamisági követelmények szempontjából véleményezheti, és módosítási javaslatokat is tehet.

„Jelenleg mintegy 400 ezer ukrajnai diák tanul kisebbségi nyelven, köztük magyarul, lengyelül, románul és oroszul. Nem csoda hát, hogy európai kormányokat aggasztanak az új törvény távlatai” – írja Jagland, aki ezután kifejti: a kisebbségi közösségek Európa szerte azt várják az államtól, hogy az biztosítsa az anyanyelvi kultúra lehetőségét, és ez különösen fontos mostanság, amikor a populista, nacionalista eszmék újraéledése Európa különböző részein oda vezethet, hogy a kisebbségi jogok „kihívással kerülnek szembe, illetve ennek az eshetősége iránt megnövekszik az érzékenység”. „Kis szikra is tüzet okozhat” – figyelmeztet az Európa Tanács főtitkára. Szerinte veszélyezteti a békét és a stabilitást, ha átpolitizálják az etnikumok közötti kapcsolatokat, és nem teljesítik a kisebbségvédelem nemzetközileg elfogadott előírásait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.