2017. október 19., csütörtök

KIDERÜL-E, HOGY KI JELENTETTE FEL ANNE FRANKOT ÉS CSALÁDJÁT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.19.


Hetven évvel naplójának megjelenése után egy volt FBI-ügynök meg akarja találni Anne Frank és családja feljelentőjét – írja a Le Nouvel Observateur.

Anne a családjával és közeli barátokkal egy amsterdami raktár forgó könyves állványa mögé rejtett helyiségében várta a háború végét. 1944 augusztus 4-én rájuk törtek és deportálták őket. Annét először Auschwitz-ba, majd Bergen-Belsenbe hurcolták, ez utóbbi lágerben halt meg tífuszban 1945 elején. Tizenöt éves volt. Naplóját két évvel később adták ki először. Azóta 67 nyelven jelent meg és több mint 30 millió példány kelt el belőle.

Az, hogy ki jelentette fel őket, máig nem derült ki. A rejtély most megoldódhat. Thijs Bayens holland rendező és Pietzer Van Twisk újságíró összegyűjtött egy 19 szakértőből álló csapatot, amely Vince Pankoke volt FBI-ügynök vezetésével újra nyomozni kezd, ezúttal a legújabb technológiák és a big data segítéségével.

Az amsterdami Anne Frank Ház már rendelkezésükre adta archívumát, üdvözli a kezdeményezést, a Cold Case Diary című honlapja közli az eredményeket. A múzeum egyébként a múlt év decemberében közzé tett erről a témáról egy saját tanulmány, amelyben leírták, hogy több évtizedig kutattak, de eredményt nem értek el és azt sugalmazzák, hogy Frankékat inkább véletlenül találták meg és nem rosszindulatú feljelentés alapján.

A történészekből, kriminológusokból álló csapat bizakodó. Pankoke azt állítja, hogy nemrég talált a titkosítás alól kivont olyan dokumentumokat, amelyeket a II. világháború után küldtek az USÁ-ba, köztük feljelentés alapján letartóztatott zsidók, feljelentők listáit, Amsterdamban működő Gestapo-ügynökök nevét. Pankoke felszólított mindenkit, aki valamilyen információ birtokában van, hogy jelentkezzen.

Az eredményeket 2019. augusztus 4-én, Frankék letartóztatásának 75. évfordulóján szándékoznak nyilvánosságra hozni.

„Célunk nem ujjal mutatni valakire, vagy bíróság elé állítani, egyszerűen csak meg akarom oldani pályám utolsó esetét” – nyilatkozta Pankoke, aki aktív korában a kolumbiai drogkereskedők elszánt üldözésével tette ismertté a nevét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése