2017. október 17., kedd

KUNHALMI ÁGNES: "OTT VAN A GUILLOTINE ORBÁN NYAKÁN"

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.10.16.


Az MSZP budapesti elnöke szerint egy közös listán induló, a Jobbik nélküli ellenzéki együttműködéssel verhető lenne a Fidesz a 2018-as választáson. Kunhalmi Ágnes úgy véli, szükség van közös miniszterelnök-jelöltre, de nevet egyelőre nem tud mondani. Alaptalan pletykának tartja, hogy árulók vannak a szocialista pártban, és nem érti, Botka László miért lépett vissza. Szerinte Orbán Viktor tudatosan árt az országnak, és ha nem Polt Péter vezetné az ügyészséget, Orbánnak és a családjának is lenne mitől félni.

Két héttel vagyunk Botka László lemondása után. Összeszedte magát a szocialista párt?

Össze. Az MSZP nagy rutinnal rendelkezik válsághelyzetek kezelésében. Azt hiszem, Botkának nem kellett volna lemondania, de ez nem billenti meg tartósan az MSZP-t.

Az a párt vagy az a program, ami csak egy személyen múlik, nem ér semmit.

A párt megrázta magát és megyünk tovább.

Azt mondja, nem kellett volna – akkor miért mondott le mégis Botka?

Nem tudom, miért döntött így. Az Új igazságosság programja ma is érvényes. A magyarok vagyonát ma egy tucat ember viszi haza ahelyett, hogy milliók kapnának lehetőséget a felemelkedésre. Az országnak az emberekről szóló válaszokra, igazságos politikára van szüksége. Ugyanakkor a politika egy kemény világ, és különösen a tetején lenni nem egy leányálom. Nyilván más dinamika Szeged polgármestereként dolgozni, és más miniszterelnök-jelöltként, ahol naponta kapja az ember a legsúlyosabb támadásokat.

A lemondás óta intenzívebbé váltak a tárgyalások más pártokkal. Mi most a legfontosabb feladat?

Ahhoz, hogy változtassunk, el kell érnünk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében egy-egy demokratikus jelölt legyen a Jobbikkal és a Fidesszel szemben. A tárgyalások zajlanak, nagyon pozitív hangnemben.

Melyik pártokkal?

Azokkal, akik ’14-ben részt vettek a közös indulásban, és minden további párttal, amelyik valóban változást akar. Komoly esélyt látok arra, hogy összerakjuk az erőinket. Az ország mindenkinek fontosabb kell legyen, mint az érintettek közötti ilyen-olyan ellentétek.

Budapesten hogy fog ez kinézni?

A budapestiek többsége változást akar, elegük van abból, hogy olyan emberek képviselik őket, akik nemhogy a 21. századot nem értik, de a 20. századot sem.

Új kihívások jönnek: ma önvezető autókra és dolgozó robotokra kell szabályozást és törvényeket alkotni, ehelyett a főváros vezetésének a legnagyobb eredménye néhány utca átnevezése, a főváros jobboldali képviselői meg talán maguk sem tudnák megmondani, mit tettek Budapestért. Budapesten 18 egyéni választókerület van, ezek közül 2014-ben nyolcat tudtunk megnyerni, minimum további kettőben pedig kamupártok segítették a Fideszt győzelemhez. Széles körű együttműködéssel minden budapesti választókerületben esélyhez jut a baloldal.

A 2014-es választáson a nyolc körzetből hatot vittek a szocialisták, egyet a DK és egyet az Együtt. Most valószínűleg nem ez lesz az arány.


Ez a tárgyalásokon múlik, a kompromisszumkészség nagyon fontos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.