2017. október 9., hétfő

LUXUSKERÜLETEK BUDAPESTEN: ILYEN LAKÁSOKAT VESZNEK A KŐGAZDAG MAGYAROK

PÉNZCENTRUM
Szerző: NAGY BÁLINT
2017.10.08.


Rakétaként száguld a budapesti újépítésű lakóingatlanok piaca: a gombamód szaporódó fejlesztéseken túl az árak is a csillagok felé törnek. A Pénzcentrum számításai szerint egy átlagos újépítésű lakás négyzetméterenként 794 ezer forintba kerül a fővárosban, de a budai kerületek többségében már nem lehet egymilliós négyzetméterár alatt vásárolni. A prímet pedig, bő 1,5 milliós fajlagos árával, az V. kerület viszi.

Nincs mese, bő 2 éve egyértelműen dübörög a hazai újépítésű lakóingatlanok piaca: gombamód nőnek ki a földből a fejlesztések, a kereslet - részben az állami ösztönzők megjelenése, na meg a befektetők aktivitása miatt - óriási, és úgy tűnik, hogy a következő években is ez a trend lesz a jellemző.

Néhány gócponttól (ilyen például Győr, Kecskemét, a balatoni régió) eltekintve persze a legnagyobb mozgás ezúttal is a fővárosban van. Budapesten belül pedig rendre a XI. és XIII. kerület vezető szerepét emlegetik a szakemberek - felmérések szerint mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít a dél-budai, valamint észak-pesti városrész.


Ennél persze jóval összetettebb a kép!

Jól mutatják ezt a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatai is. Az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index több mint 400 budapesti projektet, és azokban mintegy 16,5 ezer új építésű lakást vizsgált 2017 III. negyedévében.


Buda és az V. kerület verhetetlen!


A Budapesti Lakáspiaci Riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum megállapította, hogy a fővárosban jel
enleg egy átlagos újépítésű lakás

alapterülete 61 négyzetméter;
négyzetméterára pedig 794 ezer forint.

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.