2017. október 7., szombat

"MA HIÁNYZIK A KÖZÉP" - INTERJÚ IVÁN KRASTEV BOLGÁR POLITOLÓGUSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ 
- SZABADPOLC
Szerző: FÓTI TAMÁS
2017.10.06.


„Ma, a közösségi média korszakában eltelhet úgy az életed, hogy nem konfrontálódsz, nem is igen találkozol a másik oldal véleményével. Ez a hatalmas kulturális és intézményi változás jelentősen átalakította a demokráciáról vallott felfogásunkat” – mondja a bécsi Humán Tudományok Intézetének kutatója, a szófiai Centre for Liberal Strategies elnöke. A társadalomtudós, aki vezető nyugati lapok rendszeres vendégkommentátora, az interjúban kifejti véleményét a legutóbbi német és amerikai választásokkal kapcsolatos dilemmákról, a populizmus esélyeiről a világban, az európai integrációról, és beszél a magyar miniszterelnök Oroszországhoz, valamint a választások utáni Németországhoz fűződő várható viszonyáról.

– Voltaképpen miért van szükségünk politológiára, politológusokra? Azért, hogy megtudjuk tőlük – amit amúgy is tudunk –, hogy a világon mindenütt megrendülőben van a bizalom a politikában és a politikai intézményekben?

– A politikatudomány – egyfelől – általában az előttünk zajló, nyilvánvaló jelenségeket írja le, az emberek pedig – másfelől – mindenütt hajlamosak a saját és országuk helyzetét egyedülállónak, különlegesnek gondolni. Mondok erre egy példát: az sem igaz, hogy mondjuk a bolgárok jobban bíznának a kormányukban, mint a magyarok, de az sem, hogy ez fordítva lenne. Tehát nekünk, politológusoknak ebben az esetben az a feladatunk, hogy általánosítsunk, hogy rávilágítsunk: az egyének tapasztalata a bizalomhiányról valójában napjaink általános trendje.

Ma egyébként nagyon megnehezítik a politológusok dolgát a politikatudomány legutóbbi fejleményei. Azelőtt, mint általában a társadalomtudományok esetében, az ember előállt egy elmélettel, amit szembesített a gyakorlattal, és megnézte, mi jön ki ebből, értelmezhető-e. Most az óriási adatmennyiség birtokában jobban működik az előrejelzés, mint valaha, kitűnően meg lehet jósolni bizonyos tendenciákat, csak épp a magyarázat, az értelmezés hiányzik mellőlük... Ma már képesek vagyunk megbecsülni, hogyan fognak szavazni az emberek, ám azt nem biztos, hogy tudjuk, miért. Ez pedig egyebek mellett azért is rossz hír a társadalomtudósoknak, mert a hatalmuk, a befolyásuk elvesztésével is jár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.