2017. október 13., péntek

MAGYARORSZÁG NEM SIETI EL AZ EURÓ BEVEZETÉSÉT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.10.13.


Magyarország ellenzi az euróövezet országai közötti mélyebb integráció tervét, és nem fogja elsietni az euró bevezetését – ismerteti a New York Times azt az interjút, amelyet Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára adott a Reuters hírügynökségnek. Takács Szabolcs ellenzi az EU felosztását mag-Európára, illetve perifériára, aszerint, hogy mely EU-országok tartoznak az euróövezethez, és melyek nem.

Az unió volt kommunista országai közül öt – a három balti állam, valamint Szlovákia és Szlovénia – már bevezette az eurót, míg Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Bulgária, Románia és Horvátország még nem. Az utóbbi hetekben azonban – írja a Reuters nyomán a New York Times – az unió szorosabb integrációjára irányuló törekvések kapcsán megélénkült a vita az euróövezet kibővítésének a kérdéséről. 

Az Orbán-kormány EU-ügyi főilletékese úgy fogalmazott az interjúban: „el kell kerülni azt a felfogást, hogy azok a jó tagállamok, amelyek az eurózónán belül vannak – függetlenül attól, hogy ezért mekkora árat fizettek -, a kívül levők pedig rossz tagállamok”.

Takács Szabolcs közölte, hogy Magyarország nem támogatja Emmanuel Macron francia államfő azon javaslatát, miszerint legyen az eurózónának saját költségvetése és közös pénzügyminisztere. Arról beszélt, hogy a zónán belül átlátható szabályoknak kell érvényesülniük, és hogy az övezet tagországainak teljes mértékben tartaniuk kell magukat a klub szabályaihoz. Mindezek mellett Magyarországnak érdeke az erős eurózóna – állította.

Idén a magyar gazdaság a várakozások szerint mintegy négy százalékkal növekszik, és a keleti EU-tagállamok növekedési üteme is meghaladja az euróövezet növekedési tempóját. Takács szerint ebből az következik, hogy néhány évig még hagyni kellene érvényesülni ezt a fellendülési szakaszt, és csak azután kerülhetne napirendre az euró bevezetése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.