2017. október 16., hétfő

MÁR NINCS FÉNY AZ ALAGÚT VÉGÉN

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.10.16.


Mellár Tamás, egykor a Fidesz-holdudvarhoz tartozó, Századvég-alapító konzervatív közgazdász igen sötét jövőt jósol hazánknak. A mélységes borúlátással nincs egyedül, ám mint egykori fideszesként a kritikája mégis csak különleges, hiszen nehéz annyival elintézni, na még egy agyment libsi.
Egy biztos: a Fidesz-kormányzás elmúlt 7 éve alatt bebizonyosodott, az egykor meghirdetett gazdasági csoda a kanyarban sincs és egyre komolyabb problémákkal kell szembenéznünk ha tovább pöfögünk az orbánista szellem vasútján. A választásokig már egész biztosan nem lesz irányváltás, hacsak a még intenzívebb pénzkiáramlást és a mindent elsöprő értelmetlen rongyrázást nem tekintjük annak, a sárga ösvény kikövezve, a végállomás pedig valahol a viharfellegek alatt a homályba vész.
Mellár Tamás mint egykori főstatisztikus úgy véli, hogy bár a kormány nagyszerű számokat fog majd produkálni a GDP növekedésével kapcsolatban,az egész ha nem is magas fokon kozmetikázott, mindenképpen kérészéletű. A gyorsított ütemű uniós beruházások csak az építőipart pörgetik fel rövidtávon és ezzel nemcsak az a baj, hogy előbb vagy utóbb kifullad az erőltetett iram, hanem az is, hogy a pénzek jó részét vagy ellopják, vagy olyan projektekbe ölik, amelyek a későbbiekben maximum csak viszik a pénzt, de hozni egy árva fillért sem hoznak. A gazdaság meg marad ott, ahol van, félúton Belső-Ázsia felé.
A gazdaságunknak azonban nemcsak az a problémája, hogy egy II. világháború utáni Marshall-tervnyi pénzt herdáltak el,illetve használtak fel saját gazdagodásukra politikusaink, hanem az is, hogy ez a pénz egyáltalán nem hozta meg a remélt hatást. A kormányzati propaganda állításai ellenében gazdaságunk fokozta lemaradását, versenyképességünk a béka hátsó fertálya alatt és összességében bármit is hirdettek a nagyjaink (iparosodás felsőfokon, aratás éve, stb.) az mind-mind csak szivárványos álom maradt, ahogy az is, hogy kutatás-fejlesztés vagy bármi olyan beinduljon, ami segítene valahol a vadkapitalizmus határán ragadt gazdasági szerkezetünket megfeleltetni a XXI. század kihívásainak. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a választók által befizetett adó abban a pillanatban elveszti közpénz jellegét, ahogy megérkezik az adóhivatal valamelyik számlájára és politikusaink az egész államkincstárat minden ingó és ingatlan vagyonával együtt sajátjukként kezelik. És úgy bánnak vele, mintha nem lenne holnap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.