2017. október 20., péntek

MATOLCSY AZ UTOLSÓ PILLANATIG HALOGATNI AKARJA A KAMATEMELÉST - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.10.20.


A visegrádi négyek vezetői megállapodtak az Európai Bizottság elnökével abban, hogy el kell kerülni a 27 uniós tagország nyugati, illetve keleti csoportra szakadását, és hogy az EU jövőjéről folytatandó tárgyalásokon valamennyi tagállamnak részt kell vennie.

Erről beszélt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő Brüsszelben azután, hogy – lengyel, szlovák és magyar miniszterelnök-társával együtt – különmegbeszélést folytatott Jean-Claude Junckerrel, még az uniós csúcstalálkozó előtt. A megbeszélésről a Reuters hírügynökség jelentése alapján tudósít a New York Times. A beszámoló megfogalmazása szerint a négy euroszkeptikus kormányfő és Juncker csaknem háromórás munkavacsoráján a migráció, illetve az olcsó kelet-európai munkaerő problémája volt a két fő téma.

Szintén a Reuters elemzését közli a New York Times arról, hogy a növekvő munkaerőhiány és a bérek emelkedése Közép-Európában felfelé nyomja az inflációt, és ez arra kényszeríti a térség néhány országának a központi bankját, hogy áttérjen a megszorító politikára a pénzügyi engedékenység évei után. A cseh központi bank már végrehajtott augusztusban egy csekély mértékű kamatemelést, és a piacok a jövő hónapban újabb emelésre számítanak. Csehországban példátlanul alacsony, 3,8 százalékos a munkanélküliség, az infláció pedig az elmúlt öt évre visszatekintve most a legmagasabb.

A lengyel és a román központi bank részéről szintén kamatemelés várható a jövő évtől, különösen abban az esetben, ha az Európai Központi Bank elkezdi visszafogni kötvényvásárlási programját, és a maga részéről szintén megkezdi a várt megszorító politikát.

Az Európai Unió keleti szegletében a Magyar Nemzeti Bank lóg ki a sorból, amely ígéretet tett arra, hogy legalább 2020-ig a rekordalacsony 0,9 százalékos szinten fogja tartani az alapkamatot, sőt, további lazítás lehetőségét is meglengette. A jövő évi választások elébe néző Orbán Viktor szoros szövetségese által vezetett bank az utolsó pillanatig halogatni akarja a kamatemelést, mert fontos kormányzati célnak tekinti a gazdasági növekedést – írja a Reuters nyomán a New York Times...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.