2017. október 17., kedd

MÉGSEM NYÚLHATJA LE AZ ÁLLAM A FÖLDJÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.17.



Két olyan alkotmánybírósági döntés is született az elmúlt időszakban, amely az állami „mohóság” ellen lép fel. Az egyik ügyben egy örököstől happolták volna el ellentételezés nélkül a földjét, a másikban utólag közművek miatt értéktelenítették volna el a telket. Az Alkotmánybíróság hosszú huzakodás után lépett közbe.

A Magyar Közlönynek ugyanabban a számában tették közzé az Alkotmánybíróság (Ab) két határozatát, amelyek közös jellemzője, hogy a bírák a magántulajdon védelmében léptek fel. (A hivatkozott közlönyt, benne a határozatok részletes szövegét itt nézheti meg.) Az egyik ügyben valaki három külterületi szántót örökölt. Az eljáró közjegyző megkereste az illetékes kormányhivatalt hatósági bizonyítvány kiadása végett. A kormányhivatal a bizonyítvány kiadását megtagadta, mert az örökös nem minősül földművesnek, és a birtokában lévő föld területnagysága már meghaladja az 1 hektárt.

A közjegyző a mezőgazdasági ingatlanokat „a törvényes öröklés rendje szerint” a Magyar Államnak adta át. Ellentételezés nélkül. Az Ab az eljárás utóbbi részét kifogásolta. Mint leírták: az Alaptörvény által előírt arányosság követelménye nem teljesül, a mulasztás kiküszöböléséhez pedig az szükséges, hogy a végrendeleti örökös az állammal, mint szükségképpeni örökössel szemben vagyoni ellentételezéshez jusson. Az ehhez szükséges rendelkezés megalkotását az Ab az idei év végéig várja el a parlamenttől...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.