2017. október 31., kedd

MI KERÜLT 3 MILLIÁRD FORINTBA EZEN AZ UGRÓTORNYON? KIKÉRTÜK, MEGKAPTUK ÉS BEMUTATJUK A SZERZŐDÉSEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.10.30.


...A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) még 2016. november 28-án kötött szerződést nettó 1,9 milliárd forint értékben a West Hungária Bau Kft.-vel (WHB) az óriás ugrótorony talapzatának kivitelezésére és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására.

2017. március elején az MNV újabb megbízást adott a WHB-nak nettó 1 milliárd forint értékben az “Óriás Ugrótorony és kapcsolódó létesítményei kiviteli és kiegészítő tervezési feladatainak, az építési, szerelési, műszaki üzemeltetési és bontási munkáinak” ellátására.

A második szerződés nyáron 103,8 millióval drágult, ezzel az ugrótorony összköltsége nettó 3 milliárd 37 millió 196 ezer 678 forint lett.

A személyes betekintés során még megnézhettük az ugrótorony talapzatának és ideiglenes részeinek (torony, medence, lelátók stb.) költségvetését teljes egészében, de megküldeni már úgy küldte meg ezt a két iratot az MNV, hogy az egyes feladatokon belüli részösszegeket kitakarta belőlük.

Ezt vélhetően azzal indokolnák a bíróság előtt, hogy korlátozná a versenyt, ha nyilvánosságra kerülne, és ezáltal a cég versenytársai megtudnák, hogy mennyiért végzett el a WHB egy-egy részfeladatot, pl. mennyiért szereltek szivattyút a medencébe. Egy ilyen érvelés kellő bizonyítékokkal alátámasztva jó eséllyel megállna még a bíróságon is, ezért nem teszünk jogi lépéseket az egyes tételek kitakarása miatt – így is sok részlet kiderül a dokumentumokból.

Magának az ugrótoronynak és az egyéb ideiglenes, a vizes vb után lebontott létesítményeknek (medence, pódium, lelátók, konténerek stb.) kivitelezésére kötött szerződésben (PDF) nem szerepel, hogy melyik részfeladatot mennyiért végezte el a WHB. A megállapodáshoz tartozó árazott költségvetés (PDF) elején az MNV kitakarta a részfeladatok árát, csak annyi derül ki onnan, hogy a nettó 1 milliárdos árból az anyagköltség 458 millió, a munkadíj pedig 555,3 millió forint volt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.