2017. október 22., vasárnap

MI MICSODA A MÉRCÉN?

MÉRCE PORTÁL
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.10.22.


Hát akkor elindult a Mérce.

Körülbelül 5 hónappal ezelőtt vágtunk bele ebbe a kalandba, ami a Mérce létrehozását jelentette. Először a Noppával – akiknek a segítségét innen is köszönjük! – arculatot terveztünk, majd kialakítottuk a portál vázát, végül közösen betűtípust, grafikai elemeket gyártottunk és válogattunk, hogy a végén Füzessi Karesz leprogramozza az egészet. De mit is?

Vegyük is végig a tartalmi elemeket. A Mércén A Mérce néven egy napi publicisztikai rovatot indítunk, amelynek cikkei a világ és az ország legfontosabb eseményeivel foglalkoznak. Hétfőnként TGM, keddenként Pogátsa Zoltán, szerdánként Pap Szilárd István, csütörtökön Diószegi-Horváth Nóra, péntekenként Jámbor András, míg szombaton Ámon Kata fejti majd meg a világot. Vasárnaponként az Úr is megpihen, így mi is, de terveink szerint később majd betöltjük a 7. napot is.

Ami a legnagyobb változás lesz a bloghoz képest, az a hírek írása lesz. Ezt a Kettős Mérce eddigi stábja fogja vinni, de a következő hetekben új szerzők is felbukkannak majd a merce.hu-n. November 15-e után szeretnénk lezárni a szerkesztőség bővülését.
És akkor térjünk is át a technikai dolgokra. A Mércén szerettük volna elkülöníteni a hír és a vélemény műfaját. Ezt már a főoldalon, és cikknézetben is próbáltuk megtenni. Illetve néhány dolgot más színnel jelöltünk. A piros lesz a percről-percre és a folyamatosan frissülő cikkek színe. A lila a véleménycikkeké, az egyszerű hírek szürkék, míg a kiemeltek sárga színt kapnak az oldalon.

Minden cikk felett van egy úgynevezett vezércímke. Itt olyan egy, maximum 2-3 szavas címkéket adunk meg, amik segítenek az olvasót orientálni abban, mi a cikk témája, felkelteni az érdeklődést.

A menüben a legfontosabb/legtöbbet használt címkéinket, sorozatainkat találjátok, később pedig majd az aloldalaink is ott lesznek elérhetőek. De a három legfontosabb témánkat mindig kiemeljük az oldal tetején. Most éppen a katalán helyzet, a #metoo-hoz kapcsolodó történetek és október 23. került fel ide.

A fejlesztés egyébként nem áll le a portál elindításával. Ha minden jól megy, holnap megismerkedhetek a saját percről-percre modulunkkal (a nemzeti ünnep eseményeit egész nap közvetítjük majd), nemsokára pedig a főoldalra beékelődik a témadoboz nevű találmányunk, amivel egy-egy téma cikkeit tudjuk egymáshoz kötve még jobban megjeleníteni.

Hát akkor hajrá, nézzetek körül, vegyétek birtokba a Mércét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.