2017. október 19., csütörtök

MITŐL LESZ ORVOS AZ ORVOS?

MAGYAR NARANCS
- MATERIA MEDICA BLOG
Szerző: FALUS FERENC
2017.10.18.



Az orvosi egyetem elvégzése után diplomát kap a sikeresen vizsgázó fiatal. A neve is megváltozik. Új személyi igazolványt, új dokumentumokat kap. A neve előtt két új betű, ami azt jelenti, hogy viselője doktor. Ennyi lenne?
...
Mitől válik valaki orvossá?

Mi az a pont, amikor valaki átváltozik, amikor földi halandóból mások élete, sorsa felett döntő, vagy legalább azt befolyásoló doktorrá válik? Jogilag ez majdnem egyértelmű: amikor kézbe kapja a diplomáját. Igaz, ez még nem jogosítja önálló munkára, mert még nem szakorvos. A végzés után régen többnyire négyéves segédorvosi munka következett, ami ma már rezidens programmá nemesedett.

Ezek szerint a tudás, és bizonyos mennyiségű gyakorlat révén már tényleg orvos lesz valakiből? Jogilag és a munkaköri leírása szerint biztosan, de emberileg még nem biztos.

Mire van akkor még szükség ahhoz, hogy az emberek, a betegei nagybetűs ORVOS-ként gondoljanak rá, akiben megbíznak, akire rá merik, rá akarják bízni az életüket, egészségi állapotuk befolyásolását?

Ehhez legalább két dolog biztosan szükséges:

  • az egyik, hogy hihető legyen róla, hogy a megszerzett tudását használni tudja és akarja. Ha éppen nem tudja, akkor utána olvas, megtanulja.
  • a másik, hogy tudja, eltanulta, hogyan kell a beteggel, klienssel beszélni, kommunikálni. Ezt is lehet az iskolában, vagy a képzéseken tanulni, fejleszteni, de igazán csak akkor válik automatikusan működő készséggé, ha van kitől tanulnia, van olyan mestere, tanítója, akinek a mintáját követni tudja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.