2017. október 6., péntek

MOST MÁR MINDENKI ANNYIRA BEFESZÜLT SPANYOLORSZÁGBAN ÉS KATALÓNIÁBAN, HOGY A FOCISTÁK TŰNNEK A LEGMEGFONTOLTABBNAK

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2017.10.06.


Sokat elmond egy közéleti vita színvonaláról, ha abban a leghiggadtabb, legmegfontoltabb, legbékésebb megszólalók focisták. Az elmúlt napokban számalmas tragikomédiából szó szerint véres tragédiává silányuló spanyol–katalán vitában már ez a helyzet. Andrés Iniesta, minden idők talán legjobb spanyol játékosa, aki a spanyol válogatottban vébégyőztes gólt szerzett, de kiskamasz kora óta Katalónia koronaékszerében, az FC Barcelonában játszik, csütörtök délután közleményt adott ki: 

Soha nem nyilvánultam meg ilyen összetett, bonyolult érzelmekkel teli kérdésben, és nem is fogok. Ez viszont egy olyan különleges helyzet, hogy mielőtt még nagyobb lenne a baj, érdemes egyvalamit leszögezni: tárgyalni kell, a legfőbb illetéketeseknek tárgyalni kell. Tegyék meg értünk. Megérdemeljük, hogy békében élhessünk.”

Egy nappal korábban a válogatottban és a Barcelonában is csapattársa, a tősgyökeres katalán, a spanyol társadalmat korábban előszeretettel fricskázó Gerard Piqué is hasonló üzenetet fogalmazott meg sajtótájékoztatóján:

Spanyolország és Katalónia kapcsolata egy apa és fia kapcsolata. Ha egy fiú 18 évesen el akar költözni otthonról, és az apja nem beszél vele, akkor el is fog”.

Mindkét megszólalásban érezni azt a kétségbeesést, ami a vasárnapi népszavazás-szerűség óta a spanyol és a katalán közvéleményt átitatja. A katalán függetlenségi törekvések sokáig csak játékos huzavonának tűntek, amiket a végén mindig meg lehetett oldani valamilyen politikai alkuval. Most viszont mindha mindkét fél olyan helyzetbe lavírozta volna magát, ahol a kompromisszumkészség már végzetes gyengeségnek tűnik, és azonnali bukással járhat.

A mai katalán vezetés sem a függetlenségben bízik most, hanem abban, hogy a spanyol állam további hibákat követ el, amire azért minden esély megvan, mert hát ez egy elég ügyetlen állam, és Rajoy miniszterelnök sem egy nagy és okos államférfi. Mondjuk néhány spanyol rendőr túl erőszakosan lép fel a szavazni próbálók ellen, vagy valami ilyesmi. És hogy ez újabb és újabb katalánokat állít a függetlenségi ügy mellé, akik aztán majd rájuk szavaznának a következő választásokon.”

Ezt Javier Moreno Barber, az El País volt főszerkesztője mondta a 444-nek néhány nappal a a spanyol alkotmánybíróság által illegálisnak ítélt katalán népszavazás előtt, de talán maga sem gondolta, hogy a spanyol állam ennyire ügyetlen lehet. Sok taktika közül választhattak vasárnap, de ők a lehető legrosszabbat választották. Szavazóurnákat foglaltak le, szavazni próbáló katalánokat vertek, de így sem sikerült megakadályozniuk, hogy több millióan leadják a voksukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.