2017. október 6., péntek

NÉGY ÉV SZTÁRÚSZÓKÉNT EGY AMERIKAI EGYETEMEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Olasz Anna
2017.10.06.



Ma ismét egy interjúval van szerencsém jelentkezni, és nem is akárki lesz az alanya, hanem Olasz Anna. A világbajnoki ezüstérmes (ekként számomra mindenképpen sztár, innen az önkényes címadás) nyíltvízi úszó 2013 óta él és tanul az Arizonai Egyetemen. Idén májusban a diplomáját is megszerezte, jelenleg pedig a gyakorlati évét tölti ugyanitt. Szerinte ha valaki külföldre költözik, igazán az otthoniaknak telik lassabban az idő. Az interjúban (melyet Tamás készített) mesél arról is, hogy a sok száz kilométernyi hossz leúszásán, s a vizsgákra való magoláson kívül milyen embereket, helyeket és nem utolsósorban ételeket ismert meg az Egyesült Államokban töltött ideje alatt.

Hogyan és mikor hoztad meg azt döntést, hogy külföldön kezdenéd meg az egyetemi tanulmányaid?

Már a gimnáziumba is úgy mentem, hogy Amerikában szeretném folytatni az úszást és a tanulmányaimat is. Amikor gimibe jártam még nem volt lehetőség arra, hogy valaki mindkettőt százszázalékos szinten űzze. Magyarországon ezt nehezen tudtam volna összeegyeztetni. Az amerikaiaknak erre nagyon jó és bevált módszere van, ezért hoztam meg ezt a döntést.

Féltél a kiköltözéstől?

Egyáltalán nem, mert előtte is sokat jártam külföldön: edzőtáborokban, versenyeken. Csak izgatott voltam, hogy milyenek lesznek a csapattársaim és a szobatársam. Szerintem a szüleim jobban féltettek, mint ahogy én féltem.

Amikor 2013 őszén megérkeztél az egyetemre, milyenek voltak az első benyomásaid?


Nagyon meleg volt, de már az elején rendkívül tetszett a hely. Barátságosak és befogadóak voltak a csapattársaim és az edzők. A hangulat is remek volt, emellett az uszodánk és szép, s a kolesz is tökéletes.

Az első időkben ért bármiféle kultúrsokk?

Nem igazán, mert előtte többször jártam az Egyesült Államokban. Tisztában voltam azzal, milyen a kultúrájuk, milyen szokásaik vannak. Egy-két dologhoz persze hozzá kellett szokjak, de nem mondanám, hogy kultúrsokk ért volna
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.