2017. október 6., péntek

NEM PRÉMIUMOT KAPNAK A NYUGDÍJASOK, PLÁNE NEM ORBÁNTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI MARGIT
2017.10.05.


...Nyilvánvalóan jobban néz ki, ha úgy vezetik elő az akciót, mint nyugdíjPRÉMIUMot (micsoda cinizmus ezt a szót használni egy átlag magyar nyugdíjas esetében!). Persze többen csúnya gyanakvók, és a választásokra fogják a pénzosztási akció időzítését.

Tehát a “prémium” olyan pénz, ami jár, és nem Orbán kegyei okán, hanem mert törvény írja elő.

2010-ben egyébként inflációkövető nyugdíjemelésről született törvény. Ugyanebben az évben leállították a nyugdíjkorrekció (a kedvezőtlen időben megállapított nyugdíjak felzárkóztatása) rendszerét is. (Így fordulhat elő, hogy a minimálnyugdíj hét éve változatlanul 28500 forint, míg Szlovákiában ugyanez 30 év munkaviszony után 80 ezer – !!! – forint.)

2016-ban nagy felháborodást is keltett a következő évre (2017) tervezett inflációnak megfelelő 0,9 százalékos nyugdíjemelés. Külön probléma ugyanis, hogy a nyugdíjak emelésénél nem veszik figyelembe a kifejezetten “nyugdíjas fogyasztói kosárra” jellemző termékek infláció növekedését (például bizonyos fontos gyógyszerek).

Az is kiderült, hogy a kormány decemberben Erzsébet-utalványt adna az érintetteknek, de ez a terv még a következő hónapok gazdasági adatain múlik. Biztos rengeteg változás és váratlan fordulat várható még a decemberig hátralévő időszakban. Ha ezeket októberben még nem látják az illetékesek, akkor nagy baj van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.