2017. október 17., kedd

NEM SZÉGYELLNI KELL, HANEM ELFOGADNI - A "KRISNÁS" ÉTELOSZTÁS, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: MEZEI M. KATALIN
2017.10.17.

Kígyózik a sor a Blaha Lujza téri „krisnás” ételosztó sátor előtt. Karszalagosztás, majd lassan, zsilipelve megindul a tömeg. Van, aki szemlesütve veszi át az adományt, van, aki kérne többet is, ha lenne. Van, aki egy zacskó sárgaborsónak is örül, van, aki az alapanyagokat inkább ott hagyja, hiszen nincs hol főznie, csak a kész élelmiszerekre és az ebédre vár. Van, aki egy mosolyt is megköszön, van, aki szótlanul pakol. Van, aki egyedül érkezett, más a sorstársaival, jó néhányan pedig családostul, gyerekekkel.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége által létrehozott Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány naponta országosan több mint 2000 adag meleg étellel segíti hazánk rászoruló lakosságát. Emellett évente négy alkalommal kiemelt ételosztást is szerveznek – legutóbb az élelmezés világnapja és a szegénység elleni küzdelem napja alkalmából október 14-én, szombaton 1500 élelmiszercsomag és 1600 adag meleg étel talált gazdára. Ezúttal a média képviselői is beállhattak a pult mögé és kivehették a részüket a munkából – szembenézve a szegénység különböző arcaival.

Éhezni sokféleképpen lehet

Bolygónk úgy lett megalkotva, hogy mindenkinek elegendő táplálék juthasson, ám a helytelen elosztás következtében jelenleg mintegy 160 millió ember éhezik, míg máshol a kukában landolnak az élelmiszerek. Az UNICEF szerint a II. világháború óta nem látott éhínség felé tartunk. Ami hazánkat illeti, az MTA és az Eurostat 2014-es felmérése szerint körülbelül 50 ezer gyermeket érint az éhínség valamilyen formája.

Ahogy sok jóléti országban, úgy nálunk is létező jelenség az úgynevezett minőségi éhezés: sokszor olyanok is egészségtelenül táplálkoznak – például a feldolgozott termékekekt részesítve előnyben –, akik nem küzdenek megélhetési gondokkal. A nem éppen mélyszegény, de kevéssé jól szituált társadalmi rétegekhez tartozók pedig jellemzően a vitaminokat, rostokat alig tartalmazó, olcsó élelmiszereket tudják csak megvásárolni – ismertette a finoman szólva is aggodalomra okot adó helyzetet Szilaj Péterné Csilla, az alapítvány szóvivője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.