2017. október 11., szerda

NINCS SEMMILYEN GLOBÁLIS ÖSSZEESKÜVÉS MAGYARORSZÁG ELLEN - KÜLFÖLDI LAPSZENLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.11.


Az orosz kormánypárti Russia Today beszámolt arról, hogy Szijjártó Péter jövő hétfőn Luxembourgban az uniós külügyminiszteri találkozón az Ukrajnával való társulási szerződés felülvizsgálatát kéri az új ukrán oktatási törvény miatt.

Szerinte ugyanis Kijev megszegte ezt a szerződést. A tv-s portál szűkszavúan megjegyzi, hogy Oroszország és Románia is tiltakozott az új törvény ellen. Moszkva szerint a jogszabályt azért hozták meg ebben a formában, hogy az Ukrajnában oroszul beszélő milliók érdekeit megsértsék.

Az orosz TASS hírügynökség a Kreml szóvivőjét is megszólaltatta, s Dmitrij Peszkov teljesen egyetértett a magyar külügyminiszter tiltakozásával, mondván: azért keltett aggodalmat számos európai uniós országban, mert szerinte sem egyeztethető össze a törvény az uniós alapértékekkel. Majd az erről őt faggató újságírókat arra kérte, a magyar kormányzati szervekhez forduljanak a társulási szerződés részleteiért. Ugyanakkor a cikk Szijjártó ígéretével zárul: azaz Magyarország mindaddig megakadályozza Ukrajna uniós csatlakozásának előrejutását, amíg Kijev nem változtat az oktatási törvényen.

A BBC még ennél is tovább megy: Kijev álláspontjára is felhívja a figyelmet, miszerint a jogszabály nem sért semmilyen uniós normát, sőt Kijev maga is az Európai Tanácshoz fordult a törvény revízióját kérve. S ír arról is, hogy Szijjártó kárpátaljai iskolába látogatott el, ahol az érintettekkel beszélgetett. Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete pedig azt nyilatkozta, teljes mértékben meg van győződve arról, hogy a törvény nem sért semmilyen nemzetközi szerződést és nem megy szembe Ukrajna nemzetközi kötelezettségeivel sem.

Az ukrán oktatási törvény okozta nemzetközi konfliktussal a Washington Post is foglalkozik, szintén Szijjártó szavaira építve: miszerint a határon túli magyarok sorsa nem lehet alku tárgya. Pavlo Kimklin ukrán külügyminiszter ennek okán Budapestre érkezik csütörtökön, hogy a külügyminiszteri uniós csúcson hétfőn napirendre kerülő társulási szerződésről előzetesen egyeztessen magyar kollégájával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.