2017. október 7., szombat

ŐCSÉNY ÖREGBÍTI MAGYARORSZÁG KÉTES HÍRNEVÉT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.07.


- Az oroszok az EU-ra mutogatnak, amiért a tervezettnél legalább egy évvel később készül el a két új paki reaktor

- A masszív kormánypropaganda megtette a magáét: a magyarok 60 %-a idegengyűlölő

- Orbán szerint Soros kilóra vesz meg embereket és szervezeteket, Brüsszel is a zsebében van

New York Times/Reuters

Magyar illetékesek azt közölték, hogy jó egy évvel kitolódik a paksi bővítés. A beruházásért felelős miniszter egészen pontosan azt mondta, hogy a munkálatok megkezdése az uniós adminisztratív eljárás miatt 22 hónapot csúszik, de a kormány dolgozik azon, hogy ne legyen ekkora késés. Süli János szerint a két reaktor az eredetihez képest egy-egy évvel később, 2026-ban, illetve 2027-ben kezdi meg működését. A kiegészítő létesítmények építésének a Roszatom a jövő év elején látna neki, a két blokkra vonatkozó kérelmet szintén 2018-ban nyújtja be, és ha az EU megadja a zöld jelzést, ami nagyjából másfél év, akkor 2020-ban indulhat a beruházás döntő szakasza. Az orosz cég arra hivatkozik, hogy a Bizottság vizsgálati eljárása miatt kellett felülvizsgálni a határidőket. Perger András a Greenpeace-től ezzel szemben úgy látja, hogy tudni lehetett, mennyi ideig tart az uniós ellenőrzés, és nem ezen múlott, hogy az oroszok mikor adják be a kérelmeket. De hogy felelősek-e a halasztásért, az majd kiderül abból, hogy kell-e büntetést fizetniük. Szakmai körökben az a hír járja, hogy a Roszatom felgyorsítja az első török atomerőmű építését, és lehet, hogy ez csúszást okoz másutt.

FT

A migránsellenes kampány termékeny talajra talált Őcsényben, ám Orbán Viktort gyűlöletkeltéssel vádolják, miután a faluban nekitámadtak a szállodatulajdonosnak, aki egy hét végére menekülteknek kínált pihenést. Fenyvesi Zoltán azt remélte, hogy a gesztus egyúttal bizonyítja: az idegenek nem jelentenek veszélyt. Csakhogy a reakció dühödt volt és az összecsapás országos vitát váltottak ki arról, hogy a magyarok meddig mehetnek el a migránsok elutasításában. Őcsény a rasszista félelem szinonímája lett. A miniszterelnök megtámogatta a felháborodott helybélieket, és ezzel az egész ország figyelmét ráirányította a történtekre. Az incidens pont akkor zajlott le, amikor a hatalom nemzeti konzultációt folytat az állítólagos Soros-tervről. Budapest nem fogadja el az Európai Bíróság döntését sem a kvótaügyben. Orbán kemény álláspontja komoly ellentétekhez vezetett Merkellel.

A bírálók attól tartanak, hogy ez a politika és retorika gyűlöletet kelt a közvéleményben, amint arról Őcsény is tanúskodik. A tudósítás kitér arra, hogy Európán belül a magyarok mindenki másnál jobban félnek a menekültektől, vagyis erre rímel Orbán kijelentése. 76 % gondolja úgy, hogy a migránsok befogadása növeli a terrorizmus veszélyét. Sík Endre a Tárkitól úgy látja, hogy az idegenellenesség igencsak megugrott a kormánykampány kezdete óta. A hatalom újra meg újra megnyomja a pánikgombot, és vészjelzés mindenkihez eljut. Az őcsényi vendéglátós azt mondja, valami alapvetően megváltozott a magyar társadalomban, és amit a kormány művel, az egész nemzedékeken ejt sebet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.