2017. október 22., vasárnap

OLIGARCHÁK, FASISZTÁK, KALÓZOK A CSEH VÁLASZTÁS NYERTESEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.10.21.


Estefelé már szinte minden adat beérkezett Csehország választási központjába a 
voksolásról, így kimondhatjuk, hogy a nyertes a “korrupt elitek” ellen keresztesháborút hirdető, a rendszerváltás után meggazdagodó szlovák húsipari mogul, Andrej Babiš lett. Ő és pártja, az ANO vélhetően elsősorban a jobbközép ODS-sel és a különösen jól szereplő cseh szélsőjobboldallal (SPD) fog majd egyezkedni, hogy kormányt tudjon alakítani. Az eddig kormányzó szociáldemokraták alig értek el 8%-ot, így ők drasztikus széteséssel néznek szembe, és még a kommunista utódpártnak is ez volt a legrosszabb eredménye 1921 óta. Velük ellentétben azonban a balos, urbánus elitellenes Piráty, a cseh Kalózpárt most végül feltört, és 10%-os eredménnyel a harmadik erővé válhatott Babiš és a jobbközép ODS után. A prágai parlament pedig kilencpárti is lehet.

Szociáldemokrata szétesés

Babiš szinte tökéletes teflon-technikával hárította el a az összes botrányát (az ügynökügytől, a pénzügyminisztersége alatt cégének juttatott EU-s pénzekig). Az a furcsa helyzet alakult tehát ki, hogy nemrég bekövetkezett lemondásáig a szociáldemokratákkal koalíciós kormányban miniszterkedő politikus sikeresen adta el magát az eliten kívüli, az elit által keményen támadott népvezérnek, éppen a korrupciós botrányai és azok médiában kapott nagy visszhangja nyomán.

Hogyan történhetett ez? A választások kétségkívül központi kérdése itt is a menekültek és az iszlám volt, annak ellenére, hogy Csehországban szinte egyáltalán nem él muszlim bevándorló. Az SPD és az ANO is sikerrel tartotta azonban napirenden a határok biztonságának kérdését. A szociáldemokraták (ČSSD) a nemrég bekövetkezett kormányválság után elég szétesettnek bizonyultak: az utolsó pillanatban váltották le az eddigi miniszterelnök Bohuslav Sobotkát a párt éléről. Jött helyette újbalos alternatíva: Lubomír Zaorálek. Záorálek az angol Jeremy Corbyn stílusában akart kampányolni, de nagyon nem jött be neki: részben azért mert tényleg csak a legutolsó hónapban állt át erre, és a szodcem helyi és központi pártapparátusok, amelyeket Babiš előszeretettel ütött a kampány során, nem igazán érezték át az új üzeneteket. Ráadásul Sobotka szövetségese, az ex-belügyminiszter Milan Chovanec nyíltan külön kampányt folytató, önjáró elem lett, ő azzal dicsekedett hogy a Csehországot egyébként elég nagy ívben elkerülő közel-keleti és afrikai menekülteket “fáradságos munkával” távol tartotta.

Nem is csoda, ha ezek után a ČSSD hagyományos választói megzavarodtak és menekülőre fogták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.